ANATOMİ

Omurilik

Betimleyen: Ecem Çağla Pınar

Mavi arka planlı görselde, beynimiz ile iç organlarımız arasındaki iletişimi sağlayan, vücudumuzun refleks merkezi olarak kabul edilen omurilik çizimi yer alıyor. Omurilik, enseden kuyruk sokumuna kadar uzanan omurgamızın iç kısmında bulunan bir sinir kordonudur.

Devamı için Tıklayınız

Bağırsak

Betimleyen: Ecem Çağla Pınar

Görselde, sindirim sistemimizde görev alan ince ve kalın bağırsağın önden çizimi yer alıyor. Dışarıdan içeriye girintili çıkıntılı boğumları olan kahverengi tonlarında kalın bağırsak, bir kare çerçeve gibi ince bağırsağın etrafını sarmış vaziyette. Orta kısımda yer alan ince bağırsak krem tonlarında ve kenarlarından kalın bağırsağa temas ediyor. 

Devamı için Tıklayınız

Sperm Hücresi

Betimleyen: Zerrin Tezel

Görselde, üç bölümden oluşan sperm hücresinin baş kısmı sola doğru bakmakta. Yumurtaya benzeyen baş bölümünün daha dar olan ön tarafında, iç kısımda v harfine benzeyen mor renkte akrozom bulunuyor. Turuncu renkte yine bir yumurtaya benzeyen çekirdeğin dar olan kısmı akrozomun içine oturuyor. 

Devamı için Tıklayınız

Mitokondri

Betimleyen: Zerrin Tezel

Dış gövdesi mavi renkte bir sandalı andıran Mitokondri’nin iç kısmında her iki kenardan ortaya doğru girintili çıkıntılı, oyuklar bulunuyor. Sol başta, oyuğun içindeki mavi nokta Ribozom, kıvrımın zarı iç zar (krista), mavi gövdeye benzettiğimiz kısım dış zar, kıvrımla gövde arasındaki boşluk ise zarlar arası boşluğu oluşturuyor.  İç zarın çevrelediği kıvrımlar sol baştan sağ aşağı doğru eğimle başlayıp bir “v” harfi çizer gibi sağa eğimle yükseliyor. Yükselen üst zar, dış zar hizasında düz, alt zar ise girintili çıkıntılı devam ediyor.

Devamı için Tıklayınız

Karaciğer

Betimleyen: Zerrin Tezel

Kahverengi olan karaciğer karşıdan bakıldığında siperliği sağ yöne bakan bir kaskete benziyor. Sol tarafı daha geniş olan karaciğer üstten hafif aşağı eğim alttan yukarı eğimle sağa doğru daralıyor. Pürüzsüz olan dış yüzeyinde daralmanın belirgin olduğu bölümde karaciğeri sağ ve sol loblara ayıran iple hafif sıkılmış gibi bir izlenim veren bağ bulunmakta.  Organın üst ve alt kısımlarından ince mavi bir hortumu andıran toplardamar, diğeri yaklaşık aynı kalınlıkta kırmızı renkte atardamar bağlantısı var. Alt kısımda ince bağırsağa giden sarı renkte bir ipe benzeyen safra kanalı bulunuyor.

Devamı için Tıklayınız

Hücre Çekirdeği

Betimleyen: Zerrin Tezel

Mor renkte zarla kaplı küre şeklindeki çekirdeğin dış yüzeyindeki gözenekler, çekirdek porları olarak adlandırılıyor. Görselde, çekirdeğin iç yapısı ön kısımda açılan üçgenimsi bir kesit üzerinden veriliyor.  Çekirdek sıvısıyla kaplı olan iç kısımda ağımsı bir yapıda olan kromatin ve mavi renkte çarpı işareti şeklinde kromozomlar bulunuyor. En orta kısımda, lacivert renkte tanecikli bir yapıya sahip ve çekirdeğin dörtte biri büyüklükte yuvarlağa yakın bir şekilde çekirdekçik bulunuyor

Devamı için Tıklayınız

Hayvan Hücresi

Betimleyen: Zerrin Tezel

Yuvarlağa yakın yapıda olan hayvan hücresi, üzerinde gözenekler olan mavi hücre zarıyla çevrili. Hücrenin içinde ise, hücre zarıyla çekirdek arasındaki sıvı bölüm sitoplazma, sitoplazmanın içinde üst tarafta pembe çekirdek zarıyla çevrili çekirdek, ortasında sarı ovalimsi yapıda çekirdekçik bulunuyor. Çekirdeğin sağ yanında yeşil renkte, katmanlar halinde kıvrımlı yapıda granüllü endoplazmik retikulum organeli, sol tarafında mor renkte daha az katmanlı ve yine benzer kıvrımlı yapıda granülsüz endoplazmik retikulum organeli, alt kısmında ise yarım parmak 

Devamı için Tıklayınız

Bitki Hücresi

Betimleyen: Zerrin Tezel

Yuvarlağa yakın yapıdaki bitki hücresi, yeşil hücre duvarı ve üzerinde gözenekler ve geçitler bulunan hücre zarı ile çevrili. Hücrenin içinde, hücre zarıyla çekirdek arasındaki sıvı bölüm sitoplazma, sitoplazmada alt tarafta büyük bir fasulye tanesine benzeyen hücre içinde büyük bir yer kaplayan, açık mor renkte, içi sıvı dolu merkezi koful yer alıyor. Kofulun iki yanında ve çekirdeğin sağında yine fasulye tanesine benzeyen oval şekilde, yaklaşık olarak kofulun onda biri büyüklüğünde yeşil renkte üç tane kloroplast bulunuyor.  

Devamı için Tıklayınız

Beyin

Betimleyen: Deniz Balancar

Fotoğrafta, sinir sisteminin merkezi olarak hizmet eden bir organ olan beyinin yandan çizimi yer alıyor. Fizyolojik olarak, beynin fonksiyonu vücudun diğer organlarının merkezi kontrolünü sağlamaktır. Beyin, pembe renkte, yaklaşık iki yumruk büyüklüğünde, yarım daireyi andıran bir şekli var.  Beyin, boğumlu, kıvrımlı, yumuşak görünümlü bir dokuya sahip. Bir parmak kalınlığında, birbirinin arasından içinden geçen kordonları andırıyor. Beyinin sağ alt kısmında küçük yuvarlağa yakın pembe renkte  

Devamı için Tıklayınız

Akciğer

Betimleyen: Deniz Balancar

Kare şeklindeki görselde, hava soluyan omurgalılardaki temel solunum organı olan akciğerin resmi yer alıyor. Soluk alındığında burun ve ağızdan giren hava nefes borusu ve sonrasında bronşlardan geçerek akciğerlere ulaşır. Toplardamarlarla gelen karbondioksitce fazla olan (kirli) kan burada yenilenir. Ayrıca sesin oluşumunda da görev almaktadır. Resimde iki parça halinde oval başlayıp uca doğru dikdörtgenimsi bir hal alan akciğer bulunmakta. Akciğerler açık pembe renk ile resmedilmiş.

Devamı için Tıklayınız
Sayfa Görüntüleme : 1014