Athena Heykelciği

Athena Heykelciği

Kullanılan Malzeme: Mermer

Yıl: MÖ 5.yüzyılın sonuna ait kopya, Roma Devri

Sergilendiği Yer: İstanbul Arkeoloji Müzesi

Betimleyen: Selcan YÜKSEL

Heykelcik, bordo bir duvar önünde yüksek bir kaide üzerinde sergilenmekte ve ayrıca duvarda heykelcik hakkında bilgilerin yer aldığı dikdörtgen şeklinde beyaz bir tabela bulunmakta… Heykel, yaklaşık 50-55 kg ağırlığında ve 160-170 cm uzunluğunda. Ayakta duran Tanrıça Athena’ın gövdesine yakın duran sol kolu dirseğinin az üzerinden, yaklaşık 70-80 derecelik bir açıyla yana açık vaziyette olan sağ kolu ise omzunun biraz aşağısından kırılmış durumda; yok.

Bu eserde en fazla 30’larının ortalarında olan Tanrıça oval yüzlü, kısa boyunlu, dar omuzlu bir kadın. Yay gibi kaşları, biraz uzun düzgün bir burnu, dolgun küçük dudakları ve iri gözleri var. Saçları ortadan ikiye ayrılmış ve iki yandan da kalın bir örgüyle örülüp arkada toplanarak kafasına, saçlarının ön kısmını açıkta bırakacak biçimde bir miğfer oturtulmuş. Athena, kapalı dudaklarla ve ciddi bir ifadeyle doğrudan karşısına, ileriye bakıyor.

150-180 cm eninde dikdörtgen şekildeki iki parçanın birbirine dikilmesiyle meydana gelen ve ince kumaştan bir elbise olan kiton üzerine daha kalın bir parça olan ve kitonun etek kısmını oluşturan himation; pelerin giyiyor. Kolları açıkta bırakan kalın askıların parçaları büzgülü bir hal alacak şekilde omuzlarda birleştirilmiş ve elbise v yakalı bir hal almış. Belde kemerin sıkılmasıyla  biriken kumaş yığını ise kemer üstünden sarkıtılmış. Kalın pileli bir görünümde olan bu parça Tanrıça’nın ayak bileğini geçen uzun kısmın üzerinde ve uçları kasık bölgesinin biraz altında kalıyor. Himationun kalan kısmı ise uzun eteğin yanından dalgalanarak yere kadar iniyor. Elbisenin altından tanrıçanın diri ve dik göğüslerinin hatları ve meme uçları seçilebiliyor. Elips şeklinde ince bir mermer tabaka üzerinde olan ayakları yalınayak ve bir omuz genişliği mesafede açılmış durumda. Sol ayağı düz bir biçimde karşıya bakarken sağ ayağı bacağı dizden hafifçe bükülmüş şekilde 45 derecelik bir açıyla sol tarafa bakıyor.

 

 

Sayfa Görüntüleme : 1190