Nefertiti Büstü

Nefertiti Büstü

Eser Sahibi: Thutmose

Tarih/Yer: M.Ö. 1345/ Mısır

Keşfedildiği tarih: 1912

Sergilendiği yer: Neues Müzesi, Berlin, Almanya

Betimleyen: Beyza Kural

M.Ö. 14. Yüzyılda yaşayan Mısır Kraliçesi Nefertiti’ye ait olan büst 48 cm boyunda, 20 kilo ağırlığında. Kireç taşı ve alçıdan yapılmış, renkli.

30’larının sonlarında bir kadın olan Nefertiti, dik bir duruşla doğrudan karşıya bakıyor. Kendinden emin, gülümser gibi, güçlü görünüyor.  Teni bronz renkte. Yüzü kare şeklinde. Alnı, tacın da kapladığı alan nedeniyle dar. Kaşları siyah, uzun düğün bir yay halinde. Gözleri yana doğru uzun, çekikçe. Gözlerinin etrafındaki göz kalemini andıran siyah boyalar yanlara doğru ince çizgiler halinde uzuyor. Sağ gözü siyah, ancak buğulu, göz bebeği beyaz. Sol gözünde ise beyaz gözbebeğinden başka bir görüntü yok.  Burnu uzun, belirgin. Burnunun ucu yanlara doğru geniş, burun delikleri yuvarlak ve büyükçe, burnun tabanı biraz uzun, yüzüne uygun duruyor. Dolgun, geniş dudakları koyu kahverengi, dolgun. Üst dudağını orta kısmındaki girinti “V” şeklinde. Elmacık kemikleri vurgulamış. Kulakları yüzünden ayrık ve deforme olmuş halde. Çenesi biraz öne doğru. Boynu uzun. Boynundan omuzlarına uzanan kavisler yay şeklinde.

Başının üzerindeki taç neredeyse 20 cm. Yukarıya doğru genişleyen dik yamuk şeklinde.  Alnından itibaren iki parmak kalınlığında beyaz ve sarı şeritle başlıyor. Üç parmak kadar kalın mavi şeridin ardından altın sarısı ile sınırlandırılmış, içinde turuncu, yeşil ve mavi dörtgenlerden oluşan şerit geliyor. Renkli şeritten tacın en ütüne dek mavi kısım uzanıyor. Tacın en üstü bir parça daha geniş. Tacın üstünden ince sarı bir ipe benzeyen aksesuar tam ortada fiyonk biçimini alıyor ve beyaz bir dik şerit şeklinde tacın en alt kısmına dek uzanıyor.

Büst, uzun boynunun altından yay şeklinde, renkli, geometrik desenler içeren kıyafet benzeri bir detayla sonlanıyor. Burada mavi, turuncu, yeşil ve sarı tonlarında dikdörtgen, baklava dilimi, yuvarlak desenler aralarına konulan açık renklerle birbirinden ayrılmış. Bir çeşit gerdanlık gibi göğsü kaplıyor. Büstün bu kısmında deforme olan küçük beyaz alanlar var.

Sayfa Görüntüleme : 1045