The Harvesters (Hasat Zamanı)

The Harvesters (Hasat Zamanı)

Eser Sahibi: Pieter Brueghel

Akım: Rönesans, Northern Renaissance, Flaman Rönesansı

Teknik: Yağlıboya resim

Yılı: 1565

Ebadı: 1,19 m x 1,62 m

Sergilendiği Yer: Metropolitan Museum of Art

Betimleyen: Tuba KAYA

Tarım işçilerinin buğdayları kesip istifleme işlerini tasvir eden yatay dikdörtgen tabloda sarı ve kahverengi tonları hâkim. Görselin sağ kısmı biçilen buğdaylarla, bunların hemen yanı ise henüz biçilmemiş buğdaylarla kaplı. Arkaya doğru gidildikçe yeşil ağaçlık alanlar yer alıyor. Daha ileride sisli bir deniz manzarası görünmekte. Buğdayların olduğu yer tepede, ağaçların ve denizin olduğu yer ise aşağıda.

Resmin sağa yakın tarafında kocaman bir ağaç yer alıyor. Bu ağacın uzun, ince, kahverengi gövdesi ve gövdenin üst kısmında ise dalları ile yeşil, küçük yaprakları var. Ağacın altında kadın ve erkek işçiler mola veriyor. Bu kişilerin ten renkleri kahverengi (bronzlaşmış). Üzerinde beyaz uzun kollu kıyafeti ve altında kahverengi pantolonu olan erkek sağ elini başının altına alarak ağacın altında uzanmış. Bu erkeğin hemen yanında 8 kişilik bir grup, toplanan buğday balyalarının üzerinde, daire şeklinde oturup ağacın dibinde yemek yiyorlar. Bu grubun ortasında beyaz bir örtü serili ve üzerinde yemekler var. Bu kişilerden sırayla saçları ağarmış bir erkek olan ilki yan dönerek, kahverengi ve saplı piknik sepetinin içinde bıçakla ekmek dilimliyor. Erkeğin sağ yanında arkadan resmedilmiş, sarı bluzlu, hasır şapkalı, siyah etekli bir kadın ekmek yiyor. Kadının yanında bir erkek bir tası başına dikerek beyaz bir şey içiyor. Devamında aynı beyaz şeyi tastan kaşıkla yiyen iki kadın ve bir erkek görünüyor. Yanlarında kırmızı kıyafetli bir erkek su testisini tepesine dikmiş ve su içiyor. Koyu gri tonlarında giyinmiş, şapkalı olan sonuncu kişi ise oturur şekilde ağaca yaslanmış ve ekmek yiyor. 

Resmin sağ tarafında küme küme toplanmış buğday balyaları ve insanlar daha küçük resmedilmiş. Daha ilerisi çalılık bir alan. Bu çalıların arasından kiliseye benzer bir yapının sivri çatı kısmı gökyüzüne doğru uzanmış.

Bahsi geçen büyük ağacın sol yanında henüz biçilmemiş, sarı buğday tarlası var. Tarlada elinde orak olan iki kişi buğdayları biçiyor. Bir kişi ise buğdayların arasından ağaca doğru yürür şekilde resmedilmiş. İki elinde de birer tane su testisi var. Tarlanın ilerisinde çok küçük resmedilmiş üç işçi daha çalışıyor. Buğdaylar insan boyunda resmedildiği için tarlanın ortasında iki kişinin sadece orağı görünüyor.

Buğday tarlasının sonunda şehir merkezine benzeyen yeşillik alan var. Burada bir at arabasının üzerine buğday balyası yüklenmiş ve araba hareket halinde resmedilmiş. İrili ufaklı ağaçların yer aldığı yeşil alanın arkasında yine bir buğday tarlası kendini gösteriyor. Şehir merkezi gibi görünen yerin sonunda ise sisli bir manzara olarak resmedilmiş, gri tonlarında deniz yer alıyor.

Sayfa Görüntüleme : 999