The Mysteries Of The Horizon

The Mysteries Of The Horizon

Eser Sahibi: Rene Magritte

Akım: Sürrealizm / Gerçeküstücülük

Teknik: Tuval üzerine yağlıboya

Yılı: 1955

Ebadı: 50 cm x 65 cm

Sergilendiği Yer: Sanatçının birçok eseri Belçikada’ki Rene Magritte Müzesi’nde sergileniyor ancak bu eserin nerede olduğuna dair net bilgiye ulaşılamadı.

Betimleyen: Yeliz Saygınar

Alacakaranlıkta, açık alanda takım elbiseli, tepesi bombeli, kenarları dar kıvrımlı melon şapkalı, ayakta birbirine yakın duran üç adam görünüyor. Farklı yönlere bakan adamların başlarının hemen üstünde, yüzleri sola dönük hilal şeklinde birer ay var. İnce bir tül gibi sis perdesinin ardından görünür gibi pastel tonlardaki pürüzlü resimde mavilik hâkim.

Karanlığa çalan mavi gökyüzünü ortalayan hilallerden aşağı inildikçe ufuk çizgisini beyaza çalan bir aydınlık kaplıyor. Uzaklarda, bu aydınlığın altında sağ köşeden gölge şeklinde sola doğru ince, uzun sık ağaçlar sıralanıyor. Ortada ve soldaki adamların arasındaki boşluktan sol uca kadar ağaçların hizasında, yapıların üçgen çatılarının uzun sırtları gibi görünen farklı boylarda bitişik karartılar seçiliyor.

Adamlarla ağaçların ve yapıların arasında otlarla kaplı belli belirsiz engebelerin göze çarptığı kahverengimsi düzlük seriliyor. Daha çok sağda alt köşede ve soldaki adamla ortadakinin arasında küçüklü büyüklü tek tük taşlar dikkat çekiyor.

Ön planda bellerinden yukarısı görünen adamların üçü de siyah renkte şapka ve ceket giymiş. Boy ve duruş gibi genel görünümlerinin yanı sıra, saç rengi, kesimi, ten renkleri ve kulak yapılarıyla da büyük benzerlik gösteriyorlar. Üçü de kolları bedenlerine bitişik şekilde hazırolda gibi duruyor.

Sağ profilden dik durup karşısına doğru bakan adam, tamamı görünmese de diğerlerine nazaran yüzü en çok görünen biçimde resmedilmiş. Resimde ışığın vurduğu nokta adamın yüzü olmuş. Şapkanın hemen altında uzanan uzun ince bir kaşı, koyu renk gözü, iri bir burnu ve keskin kıvrımlı dudakları olan adam, ağzı kapalı, ciddi bir ifadeyle bakıyor. Traşlı, geniş yüzünde çenesi hafif öne çıkık duruyor. Gölgeli gıdısının altında boynu görülemeden ceket yakası başlıyor. Biraz öne eğik başındaki koyu renk düz saçları, üst yanı geniş, aşağı doğru uzun sağ kulağının arkasındaki ense hizasında kısa keskin bir modele sahip. Ucu neredeyse değecekmiş gibi tepesinde parlayan hilal şapkasını ortalamış şekilde duruyor.

Ortadaki adam, sağdaki adamın arkasında sanki sırt sırta vermişler gibi duruyor. Hafif sola dönük adam, daha uzakta gibi ve boyu diğerinden kısa görünüyor. Işık, düz kesilmiş biraz daha açık tondaki saçlarının bittiği ensesine ve ceketinin yakasına doğru vuruyor. Uzun sol kulağı ve çok azı görünen yüzü gölgede kalmış. Sol gözü çizgi gibiyken, ucuna doğru düz bir biçimde inen burnunun birazı görünüyor. Kapalı dudağının sol kıvrımı ve bu açıdan küçük gibi görünen çenesi seçilebiliyor. Çenesiyle ceket yakası arasında az da olsa boynu görünüyor. Onun tepesindeki ay da sağındakiyle hemen hemen aynı boyda olmasına rağmen adamın şapkasından biraz daha yukarıda ve daha uzaktaymış gibi duruyor.

En soldaki adam, arkadaki çatılar ve arazi görünecek şekilde ortadakiyle biraz mesafe bırakarak arkası dönük duruyor. Işık sağ kulağının üst kıvrımını ve boynunun görünen kısmını aydınlatıyor. Şapkasının altında ensesindeki açık renk düz saçlarıyla ceketinin arasında kalan boynunun çok azı görünüyor. Aşağıya doğru biçimli dar omuzlarının sol tarafına ışık vururken sağ yanı gölgeli duruyor. Solunda arkadaki arazi ve manzara çok az uzanıp bitiyor. Üstündeki hilal diğerlerinden biraz daha geniş ve büyükmüş gibi parlıyor.

Sayfa Görüntüleme : 998