Two Women Runnıng On The Beach (The Race) / Sahilde Koşan İki Kadın (Yarış)

Two Women Runnıng On The Beach (The Race) / Sahilde Koşan İki Kadın (Yarış)

Eser Sahibi: Pablo Picasso

Akım: Cubism and expressionism / Kübizm ve ekspresyonizm

Teknik: Kontrplak üzerine guaj boya

Yılı: 1922

Ebadı: 32,5 cm x 41,1 cm

Sergilendiği Yer: Musée Picasso, Paris, France / Picasso Müzesi, Paris, Fransa

Betimleyen: Burcu Melis POLAT

 

Kare tabloda; sahildeki iki kadın el ele, sağa doğru koşuyor. Beyaz bulutlarla kaplı olan mavi açık gökyüzü ve deniz birbirinden renk tonu farkı nedeniyle ayırt ediliyor. Denizin mavisi daha koyu görünüyor. Aynı askılı ve beyaz elbiseyi giymiş bu iki kadın; tablonun büyük bir bölümünü kaplamış. Kolları ve bacakları çok kalın resmedilmiş kadınlar; kahverengi-beyaz kumların üzerinde. Kumlar düzgün değil; bir alçalıyor bir yükseliyor. Cüsseli kadının beyaz ince kumaşlı elbisesinin çoğu kısmına, diğer kadının ise sadece elbisesinin sol kısmına gölge vurmuş. Elbiselerinin sol kolu aşağı düşmüş bu iki kadının sol memeleri açığa çıkmış. İkisi de sağ profilden görünüyor. Hafif solda kalmış kadın sağdaki kadına göre daha küçük bir vücuda sahip.

Sağ ayağının ucu yerde olan soldaki kadın, sol dizini arkaya doğru bükmüş; koştuğu anlaşılıyor. Kafasını geriye atarak gökyüzüne bakmış, gülümsüyor ve boşta kalan sağ elini omuz hizasında yanına uzatmakta. Rüzgârın etkisiyle uzun, siyah ve kıvırcık saçları sola doğru savrulmuş. Ön kısmı gölgelenmiş beyaz elbisesi, kalın bacaklarının çoğunu örtüyor. Sol elini başının hizasında kaldırmış, solundaki ikinci kadının elini tutmakta.

Denize daha yakın olan diğer kadının cüssesi daha büyük, kolları ve bacakları ise daha kalın. Kocaman açtığı bacaklarından dolayı boyu daha kısa görünen ikinci kadın, daha önde görünüyor. Sağ bacağını birinci kadından daha ileriye atmış ve yere tam basmış. Uzatarak havaya kaldırdığı diğer bacağı ise birinci kadının arkasından görünüyor; bacaklarının çok uzun olduğu belli. Bacaklarını daha çok açmak için büktüğü beli nedeniyle açıkta kalan büyük memesi önüne doğru sarkmış. Başını denize doğru çevirdiği için yüzü görülemiyor ve düz, siyah saçları birinci kadınınki gibi rüzgarla sola savrulmuş. Açtığı bacakları nedeniyle kısalan elbisesi, kalın bacaklarının büyük bir kısmını ortaya çıkarıyor. Başının üstüne kaldırdığı sağ eliyle birinci kadının elini alttan kavramış. Orantısız bir şekilde uzun ve kalın olan sol kolunu bir şeye erişmek ister gibi önüne uzatmakta.

Sayfa Görüntüleme : 886