3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne Özel İBB Şehir Tiyatroları’nın Oyunları Sesli Betimleniyor

Yatay dikdörtgen fotoğrafta Levent Üzümcü sahnede performans sergilerken görülüyor. Beyaz takım elbise giyen Üzümcü, kollarını iki yana kaldırmış, seyirciye hitap edecek şekilde konuşuyor. Fotoğrafın altında büyük puntolu harflerle İBB`den Engelliler Gününe Özel Sesi Betimleme yazısı yer alıyor. Sağ üst köşede haber kaynağı sabit haberin logosu mevcut.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları, oyunlarını engelliler için daha ulaşılabilir hale getirmek için repertuvarındaki 4 yeni oyununun sesli betimlenmiş kaydını İBB Sesli Kütüphane’ye kazandırdı.

İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’nün desteği ve Sesli Betimleme Derneği’nin işbirliğiyle sesli betimlemesi yapılan eserler görme engelli vatandaşlarımızın erişimine açıldı.

Kapsayıcı ve erişilebilir bir kültür sanat alanı yaratmayı hedefleyen İBB Şehir Tiyatroları, Rüstemoğlu Cemal’in Tuhaf Hikâyesi, Hayat Der Gülümserim, Kısraklı Kadın ve Rüya oyunlarının İBB Sesli Kütüphane’ye kazandırılmasını sağladı.

İBB Sesli Kütüphane

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, 1997 yılında kurulan Sesli Kütüphane, çok sayıda görme engelliye hizmet veriyor.

Kütüphane kayıtlarında bulunan her türden kitap, yüzlerce gönüllü tarafından engelli üyelerin ihtiyaçlarına göre seslendiriliyor.

Eyüpsultan’da yer alan Sesli Kütüphane’nin kayıt kabinlerinde gönüllülerin okudukları kitaplar, sesli kütüphane mobil uygulaması ve web sitesi üzerinden, ses dosyası olarak görme engellilere ulaştırılıyor.

Sesli Betimleme Nedir?

Sesli betimleme, sinema, tiyatro gibi görsel sanatlarda diyaloglar haricindeki bölümleri dolduran bir dış sesin, olayın geçtiği mekân, zaman, karakterleri, sessiz gelişen olayları betimleyerek görünüm ve duyguları anlatmasından oluşuyor. Betimleme, yalın bir söyleşiyle bir bakıma varlıkların, nesnelerin ve olayların sözcüklerle resmini çiziyor, varlıkları sözcüklerle görünür kılıyor, niteliklerin iç dünyamızda uyandırdığı izlenimleri de yansıtıyor.

Engellilerin Erişimine Açılan Oyunlar

RÜSTEMOĞLU CEMAL’İN TUHAF HİKÂYESİ

Osmanlı İmparatorluğu’nun son demlerinde, Girit’teki yurtlarından sürgün edilen bir ailenin İstanbul’a Çanakkale’ye ve nihayet Ayvalık’a uzanan maceralı yolculuğu. Rüstem’in, Cemal’in ve hayatlarındaki diğer insanların kimi zaman gülünç kimi zaman hüzünlü ama sımsıcak hikâyeleri.

Cengiz Toraman’ın yazıp yönettiği oyunda Esen Koçer, Levent Üzümcü rol alıyor.

HAYAT DER GÜLÜMSERİM

Yıllarca olağanüstü kadın karakterlere hayat vermiş bir oyuncu, AVM yapılmak üzere yıkılacak bir sahneye veda eder. Anlatılmaya değer bulunmayan farklı sınıflardan kadınların sıcak ve aşina hayat hikâyeleri, ilk kez aktarılır.

Özen Yula’nın yazıp yönettiği oyunda Sema Keçik, Serkan Bacak rol alıyor.

KISRAKLI KADIN

Londra’da bir hastanede bebek bekleyen bir kadının rüya ile gerçek, terkettigi Anadolu topraklarıyla Batı arasında bocalamalarını, büyülü bir ortamda sunan oyun, daha önce İngiltere, Almanya, İsveç ve Hollanda’da sahnelendi. Şimdi ilk kez Türkiye’de.

Leyla Nazlı’nın yazdığı Lerzan Pamir’in yönettiği oyunda Elçin Atamgüç, Pervin Bağdat, Gökçer Genç, Eylül Soğukçay rol alıyor.

RÜYA(5+Yaş)

Hayvanların kafese kapatılması, gösterilerde kullanılması, doğal yaşam alanlarından uzaklaştırılmaları nedeniyle çok üzülen bir çocuğun onları nasıl kurtardığı anlatılır. Özge Midilli-Ertan Kılıç’ın yazdığı Özge Midilli’nin yönettiği oyunda Nilay Yazıcıoğlu, Tarık Köksal, Nilay Bağ, Ceren Kaçar, Ceysu Aygen, Çağlar Polat, Emre Çağrı Akbaba, Mehtap Gündoğdu Akbulut rol alıyor.

Sayfa Görüntüleme : 1043