Akustik Gitar

Akustik Gitar

Betimleyen: Sedef TAYLAN / Boğaziçi Üniversitesi ED 200 dersi öğrencisi

Akustik gitar, geniş bir kasası, ince bir sapı olan, ağaçtan yapılmış, telli bir müzik aletidir. Görseldeki akustik gitar sol alt köşeden sağ üst köşeye doğru çapraz bir biçimde uzanmış, ön yüzü hafif aşağı doğru bakmakta, boyu yaklaşık 1 metre.

Akustik gitar, yukarıdan aşağıya doğru baş, klavye ve gövde bölümlerinden oluşmaktadır.

Akustik gitarın gövdesi yatay iki ovalin birleşmesine benzemekte. Yapının altındaki oval üsttekinden daha büyük. Ortadaki bel kısmı bir klasik gitara göre daha geniş ve daha az kıvrımlı. Gövdenin ön yüzü açık ahşap renginde. Şeklin üst kısmında akustik boşluk olarak adlandırılan, çapı yaklaşık 10 cm olan bir delik bulunuyor. Bu deliğin etrafında 3 adet dışı siyah konturlu çember bulunuyor. Ortadaki çember diğer ikisinden daha kalın ve içi beyaz renkte. En dış çembere bitişik gitarın sağ kısmında siyah renkte, ovale benzer bir tabla bulunuyor. Bu tabla pena koruması olarak adlandırılıyor. Gövdenin orta kısmının biraz daha alt kısmında köprü adı verilen bir tahta parçası bulunuyor. Köprü, koyu renkte ve alt kenarı kavisli bir dikdörtgene benziyor. Üstünde alt eşik bulunuyor. Teller burada son buluyor. Gitarın gövdesinin kalınlığı yaklaşık 10 cm kadar. Gövdenin yan yüzeyleri açık kahverengi renginde.

Görseldeki gitarın baş kısmı, dikdörtgene benzer bir yapıya sahip ve açık kahverengi. En tepesinde beyaz renkte italik yazıyla “Cort” markasının logosu yer alıyor. Bu kısımdaki akort burguları sayesinde gitarın akort işlemi yapılıyor. Bu burgular, baş kısmın sağ ve sol kısmında üçer adet. Baş kısımdan klavyeye geçerken üst eşik bulunuyor.

Klavye, üst eşikten başlayarak gitarın gövdesinde bulunan akustik boşluğa kadar düz bir şekilde uzanıyor. Klavyeyi bölümlere ayıran çubuklar perde olarak adlandırılıyor. Bu aralıklar arası klavyenin başından akustik boşluğa doğru azalıyor. Bu sayede tonun incelmesi sağlanıyor. Klavye koyu kahverengi renginde ve 20 perdeden oluşuyor. Klavyenin 5, 7, 9 ,15, 17. perdelerinde birer adet, 12. perdesinde iki adet beyaz renkte küçük nokta bulunuyor. Akustik gitar, 6 adet çelik telden oluşuyor. Bu teller yukarıdan aşağı doğru inceliyor.

Sayfa Görüntüleme : 911