Atmaca

Betimleyen: Suayip Üzülmez

Dikdörtgen fotoğrafta bir atmaca var. Kafasını ve vücudunu sol tarafa dönmüş atmaca profilden alınmış, atmaca bir kütüğün üstüne konmuş. Fotoğrafta kütüğün hizasına kadar açık gök mavisi kalan kısmı ise kum rengi olan, çöl siluetini andıran bulanık bir arka plan var. Kahverengi kütüğün çok az bir kısmı kadraja girmiş, sadece kurumuş, soyulmuş ve yıpranmış kuru tepesi kadrajda.

Atmacanın tüyleri gövdesinde koyu kahverengi ve siyah tonlarında iken gövdesinin altında, yani göğsünde ise krem rengine geçiş yapmış. Ayakları ve kafası hariç, atmacanın şekli kırk beş derece çevrilmiş bir bowling kukasına benziyor. Kukanın ince kısmı sol tarafta olacak şekilde kuyruğuna denk geliyor. Kukanın başından atmacanın uzun bir deniz dalgası şeklindeki kafası çıkıyor. Atmacanın badem şeklindeki gözünde koyu kahverengi irisi ve siyah gözbebeği var. Atmacanın gagası gözünün hemen önünde dışarı bombe yapacak şekilde çıkmış, açık sarı tonlarla başlamış ve kanca şeklinde yere bakan ucuna doğru kararmış. Gaganın sarı kısmında da siyah renkli badem şekilde düz bir delik var. Atlamacanın gagasının etrafındaki ve çenesindeki tüyler açık gri ve beyaz, gözünün çevresi ise kül tonunda.

Atmacanın gövdesinin üstünde kanadı kapalı bir şekilde duruyor. Kanadındaki tüyler üst üste binen U şekillerini oluşturmuş, bu şeklin çevresi beyaz iken içi koyu kahverengi. Atmacanın göğsü krem renginde ve göğsünün üstünde artı şeklinde birçok koyu kahverengi leke var. Bu lekeler göğüsten gövdeye doğru daha koyulaşıyor ve sıklaşıyor. Atmacanın göğsünün altında sarı renkli çubuk şeklindeki bacağı ve benzer yapıdaki sol pençesinin bir kısmı fotoğrafta yer alıyor. Pençesinde, parmağının önünde sivri kanca şeklinde tırnakları çıkmış. Atmacanın bacağının göğsünden ayrıldığı kısımda, bacaklarının üst kısmını kapatacak şekilde ise yumuşak, kabarık krem tüyleri çıkmış.

Atmaca kuyruklarını kapatmış, iki kuyruk üst üste binmiş. Kuyrukların altı yine krem renginde, kuyrukların ucu ise koyu kahverengi yarım daire şeklinde. Üst üste binen kuyruklar neredeyse uzun kırk beş derece bir dikdörtgen şekli oluşturmuş.

Sayfa Görüntüleme : 435