Aziz Petrus Bazilikası

Betimleyen: Merve AĞBABA (ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ, PDR 3. Sınıf Öğrencisi)

Hıristiyanlığın Katolik mezhebinin ruhani merkezi Vatikan‘ın en göze çarpan yapısı olan Aziz Petrus Bazilikası (San Pietro Bazilikası)’nın yer aldığı fotoğraf sol çaprazdan çekilmiş. Resimde Bazilika ile birlikte çevresinde Vatikan şehir yapısı da görünüyor. Michalangelo’nun tasarladığı Bazilika, Hristiyan aleminin en büyük kilisesi. 23 bin metrekarelik arazi üzerinde konumlanmış, 60 bin kişilik kapasitesi ve 222 metrelik yüksekliği ile Roma’nın birçok noktasından görülebiliyor.

Fotoğrafın en üst kısmında düzenli olarak sıralanmış çok katlı kent evleri görünüyor. Bazilikanın çevresindeki evler ise hepsi aynı renk sarımtırak kesme taşlarla yapılmış. Sol taraftaki evlerin hemen önünden Bazilikanın arkasına kadar yeşil ağaçlık alan uzanıyor.

Fotoğrafın sol orta kısmında kilisenin ana binası yer alıyor. Ana bina Yunan haçı şeklinde tasarlanmış. Haçın tam merkezinde bir adet kubbe yükseliyor. Haçın kollarından biri diğerlerinden biraz daha uzun ve meydana bakan ön cephe bu nefte yer alıyor. Ön cephenin sağ ve sol yanından sütunlu revaklar fotoğrafın sağ alt kısmına kadar uzanıyor. İki koldan meydana doğru uzanan revaklar bir süre düz bir şekilde uzandıktan sonra büyük bir bombe oluşturacak şekilde tasarlanmış. Devasa meydanı oluşturan bombeli kısım oval şekilde yapılmış. Meydan resmin ve kilisenin büyük bir kısmını oluşturuyor. Tam ortasında bronz aslan kabartmalı bir kaide üzerinde 40 m yüksekliğindeki antik Mısır dikilitaşı duruyor. Taşın en tepesinde bir adet haç bulunuyor. Dikilitaşın bir adet sağında bir adet solunda olmak üzere tarihi iki çeşme yer alıyor. Aziz Petrus Meydanı’nı sütunlu kolonad yapısının içindeki dor sütunlardan her sırada dörder adet bulunuyor. Fotoğrafta hepsi görünmeyen barok tarzı sütunlar, toplamda 284 adet. Meydanı her iki taraftan yarım ay şeklinde sarmalayan revakların çatısını Bernini’nin öğrencilerinin yaptığı 140 adet aziz heykeli taçlandırıyor. Heykeller beyaz mermerden yapılmış.

Hristiyan Katolik inancının hac noktalarından biri olan yapının ön cephesinin ortasında klasik tarzda, merkezi bir balkon bulunuyor. Balkonun altında İsa’nın anahtarları Aziz Petrus’ a verdiğini gösteren bir kabartma yer alıyor. Balkon’un üstünde uzun bir yazıt görünüyor:” Paul the 5th Borghese, Roman, Supreme, Pontiff, 1612 yılında, papalığın yedincisi, Havariler Prensi’nin onuruna dikildi.” Cephenin en üst noktası beyaz travertenlerden yapılmış 13 beyaz heykelle taçlandırılmış, meydana bakıyor.  Bu heykeller merkezde Kurtarıcı İsa’yı, yanlarında on iki havariyi tasvir ediyor. Cephenin iki ucunda, diğerlerinden önemli ölçüde daha büyük iki heykel dikkat çekiyor. Bu iki heykel, Roma’nın koruyucu azizlerini temsil ediyor. Sol tarafta Aziz Petrus ve sağ tarafta Aziz Paul yer alıyor.

Carlo Moderno tarafından inşa edilen ön cephe, Kilisenin kubbesine uzun bir nefle bağlanmış. Dünyanın en büyük kubbesi, ilk Papa’nın yani Aziz Petrus’ un mezarı üzerine konumlanmış. Ana kubbenin önünde çapraz neflerin köşelerinde iki küçük kubbe daha var. Kubbeleri Rönesans ve barok tarzı süslemelerle özenle sıralanmış pencereler süslüyor. Ana kubbenin tepesine ulaşıldığında ise silindir şeklinde pencereli bir yapı görünüyor. Yapının üzerindeki koninin ucunda altın renkli küreden gökyüzüne doğru bir haç uzanıyor.

 

Sayfa Görüntüleme : 1055