BEŞ DOLAR - ÖN YÜZÜ

Betimleyen: Ceyhun Yıldız

BEŞ DOLAR/ ÖN YÜZÜ

Yatay dikdörtgen şeklinde, sarıya çalan bej rengindeki banknotun ortasında Abraham Lincoln’un omzundan yukarısının yer aldığı bir resim bulunuyor. İnce uzun yüzlü, büyük ve hafif kepçe kulaklı, çene kısmı sakallı, ince düz burunlu bir adam olan Lincoln’un saçları yandan ayrık. Alnı geniş ve yanakları içe çökmüş.  Karşıdan bakıldığında, Lincoln’un sağında kel kartal resmi var. Kartal gagasında “E PLURIBUS” ve “UNUM” yazılı bir kurdele tutmakta. Kartal sağ pençesinde 13 zeytin ve yaprak olan bir zeytin dalı, sol pençesinde ise 13 ok tutuyor.  Yine kartalın başının üzerinde motifli bir halka içinde 13 yıldız bulunmakta.

Banknotun üst ve alt kısmında, grili beyazlı ve motifli kalın bir şerit, iki yanında da iç içe geçen damlaları andıran daha ince şeritler çerçeve izlenimi veriyor. Bu çerçevenin dört bir köşesinde 5 rakamı yer almakta. Çerçevenin üst kısmında “FEDERAL RESERVE NOT”, alt kısmında” FIVE DOLLARS” yazıları yer almakta.

Lincoln resminin solunda,  10 tane şeffaf yıldız yay şeklinde dikey olarak sıralanmış. Sol üst köşede IB625, sağında büyükçe bir boşluk ve 38A yazıları var. Kartal resminin hemen altında yer alan daire şeklindeki Amerikan mührünün içinde “UNITED STATES” “FEDERAL RESERVE SYSTEM” yazmakta. Mührün üst tarafında ve solunda dağınık halde çok sayıda küçük boyutta ve sarı renkte 05 rakamları bulunuyor. Altında ise “THIS NOTE IS LEGAL TENDER FOR ALL DEBTS, PUBLIC AND PRIVATE” yazısı hemen altında Treasurer of the United States imzası bulunuyor.

Lincoln’un sağında yarı saydam kartal resmi üzerinde yine daire şeklinde terazi ve anahtar resimlerinin bulunduğu Hazine Bakanlığı’nın mührü, altında Secretary of Treasury’nin imzası yer alıyor. İmzanın solunda “SERIES 2006, sağında FW A8 yazıları bulunuyor.

Mührün üst kısmında ise büyük siyah gölgeli harflerle THE UNITED STATES OF AMERICA yazmakta, yine sol tarafta olduğu gibi yukarıdan aşağı yay şeklinde on beyaz yıldız sıralanmakta.

Sayfa Görüntüleme : 232