Babaya İyi Geceler

Babaya İyi Geceler

Eser Sahibi: Nuri İyem

Akım: Ekspresyonizm

Teknik: Duralit üzerine yağlıboya resim

Yılı: 1977

Ebadı: 40 cm x 50 cm

Sergilendiği Yer: Evin Sanat Galerisi

Betimleyen: Tuba KAYA

Akşam yemeği sofrasında anne baba ve çocuğu tasvir eden dikey dikdörtgen tabloda koyu renkler hâkim. Damalı yemek masasının üzerinde alüminyum tabağın için pirinç pilavı ve yanında dilimlenmiş yarım somun ekmeği duruyor. Bir kaşık ve çatal pilav tabağına dayanmış. Somun ekmeğinin sağında kâse ve kâsenin altında tabak var. Kâse boş görünüyor. Damalı masanın kareleri sırayla kahverengi ve açık bordo.

Masaya sadece baba oturmuş. Anne, babanın sağında ayakta dikilirken kucağında çocuğu tutuyor. Çocuk babaya doğru eğilmiş. Baba da çocuğa doğru yani sağa dönmüş. Babanın sağ kolu masaya dayalı, sol eliyle ise çocuğun sağ elini tutuyor. Babanın üzerinde lacivert kısa kollu, V yaka tshirt var. Esmer babanın kolları oldukça kıllı. İnce, siyah bıyıklı ve saçlı babanın kafası hafif arkaya eğilmiş. Gözleri kapalı ve çocuğa sevgi gösterdiği belli oluyor.

Anne uzun yeşil elbiseli. Uzun kollu elbise boğazına kadar uzanmış. Düz siyah saçlarını ortadan ikiye ayırarak başına sarı baş örtü örtmüş. Örtü omuzlarının arkasına kadar iniyor. Saçlarının ön kısmı ve çok az da yanlardan görünüyor.  Esmer tenli annenin kaşları ve kirpikleri siyah. Anne başını hafif sağa eğmiş, dudakları kapalı. Gözleri aşağıda bir noktaya odaklanmış gibi durduğu için göz kapakları neredeyse kapalı. Anne kucağındaki çocuğu iki eliyle kavramış. Çocuğun sağ eli babasının elini tutarken sol eli babasının omzunun arkasında. Açık tenli çocuğun saçları kısa ve siyah. Bakışlarını babasına odaklamış ve yüzü donuk ifadeli. Üzerinde kahverengi uzun kollu bluz ile altında lacivert şort var. Çekirdek aileye genel olarak bakıldığında eve gelen babanın akşam yemeğinde karısı ve çocuğuyla hasret giderdiği görünüyor.

Masanın arkasındaki duvarın üst kısmı beyaz, altı ise mavi.  Duvarda bir tablo asılı. Duvarın sağındaki tabloda yan yana dizilmiş birçok evin önündeki tek bir ev ve ağacın akşam ay ışığındaki görüntüsü resmedilmiş. Tablonun altında ağaçtan yapılmış, parmaklıkları olan bebek yatağının küçük bir kısmı görünüyor. Yatağın yanında raflı bir dolap duruyor. Üzerinde ise saksıda yeşil yapraklı çiçek resmedilmiş.

Tablonun sol üste köşesinde kırmızı ile tümü büyük harf “Babaya İyi Geceler” yazılı. Sol altta ise sanatçının imzası turuncu ile tümü küçük harf ve bitişik “n iyem” şeklinde.

Tabloda renkler birbirine karışmamış ve fırça izleri belli olmuyor. 

Sayfa Görüntüleme : 955