Balık Pazarı

Balık Pazarı

Eser Sahibi: Fikret Mualla

Betimleyen: Beyza KURAL

Resim, yatay dikdörtgen şeklinde. Renkli resimde daha çok mavi ve sarı göze çarpıyor. Önlerinde balık tezgahı olan, aynı boylarda, ayakta, üç yetişkin insan yanyana duruyor. İlk ikisinin kadın olduğu düşünülebilir ancak çok da net değil. İlk iki insanın ortasında, daha geride bir oğlan çocuğu var. Arka planda insanların siyah gölgeleri, mavi camlı sarı bir yapı yer alıyor. Sarı yapının üzerindeki kırmızılı bir şerit uzanıyor. Resmin üçte birini oluşturan en üst kısmında dalgaları andıran fırça hareketleriyle mavi bir fon dikkat çekiyor. Buranın ortasında bir kırmızı ve beyaz yatay çizgiler üzerinde turuncu ne olduğu anlaşılamayan kare bir yükseltinin olduğu, gemiye benzer, beyaz ışıklı, bir küçük figür var. Bu alanın resmin ana  figürlerin arkasında ya da üzerinde olduğu pek net değil.

Soldaki ilk insan turuncu, küt saçlı, alnının üstünde küçük bir bombe var. Bedeni karşıya, başı hafif sola dönük. Yüz hatları basit çizilmiş.  Belirli belirsiz üzgün, donuk bir ifadesi var. Mavi, gömlek yakalı, uzun kollu bir kıyafet giymiş. Resmin genelindeki mavi renk gözünde, kaşında ve bir düz çizgi gibi inen burnunda da kullanılmış. Yanaklarında iki pembe yuvarlak dokunuş var. Küçük kırmızı bir ağzı var. Boynu uzun. Sol eli önündeki balık tezgahında. Uzun parmaklarının ucunda pembe ojeler var. Balık tezgahı yuvarlak, sarı tonlarında, daha parlak sarı ile limona benzer figürler de içeriyor. Tezgahın ortasında büyük, üzerinde mavi çizgiler olan balık sola dönük. Geniş, beyaz yuvarlak gözlü kırmızı yay şeklindeki ağızlı. Bu kişinin siyah gölgesi hemen omzunun arkasında, ancak gölgesi hafif yana eğilmiş, daha dağınık halde. Bu kişinin sağ kolunun yanında tabloda olmayan birinin siyah, belirsiz gölgesi var.

İlk iki yetişkin figürünün arkasındaki çocuğun suratı daha koyu tonlarda, ifadesi belirsiz. Gözleri mavi noktalar halinde, burnu açık renkle ayrılmış, kırmızı kapalı küçük dudakları, açık renkle biraz kepçe kulakları, siyah kısa saçları var. Beyaz uzun kollu kıyafetin üzerine yeşil yelek giymiş. Yeleğin kenarları siyaha yakın koyu renkle belirginleştirilmiş. Yeleğin açık bıraktığı üst kısmındaki üçgen bölgede yuvarlak belirgin bir kırmızılık görülüyor. Kahverengi şortunun altındaki bacakları gri. Ayakları görünmüyor. Hemen arkasında siyah, kendisinden biraz daha uzun, gölgesi yer alıyor.

Ortadaki yetişkin insan figürün köşeli bir çenesi var, elmacık kemikleri belirgin. Gözleri ve burnu mavi, kaşları siyah çizgilerle belirtilmiş. Burnunun hemen yanında turuncu oval dokunuşlar dikkat çekiyor. Ağzı küçük, kırmızı bir nokta halinde. Donuk ifadeli. Mavi, uzun kollu, gömlek benzeri kıyafetinin açık yakasından beyaz ve siyah yatay çizgili bir kıyafet görülüyor. Sağ kolunu sol dirseğine doğru bükmüş. Parmaklrını ucunda oje de olabilecek pembe noktalar var. Sağ yanından arkadaki sarı yapıya yansıyan gölgesi kendisinden biraz daha uzun ve şekilsiz. Balık tezgahı yuvarlak, beyaz, limona benzer üç sarı figür görülüyor. Balık sol tarafa dönük yatay şekilde duruyor. Dış hatları maviyle çizilmiş. Bedeni sarı fonun üzerinde, turuncu dağınık çizgili.

Resmin en sağındaki insan, yaşlı bir erkek. Sert yüz hatlarıyla sinirli görünüyor. Başında kasket gibi, mavi bir şapka var. Vücudu karşıya, yüzü sola dönük. Saçları ve hafif uzun sakalı beyaz. Gözleri mavi, burnu kemikli keskin siyah ile çizilmiş. Bıyık ve sakallarının arasında pembe geniş ağzı var. Mavi, kruvaze ceketinin yakası ve ilk düğmesi belirgin. Yakanın açık kısmından kırmızı beyaz çizgili kıyafet görünüyor. Sağ kolunu dirsekten karnın üzerine doğru kıvırmış. Sağ eli görülüyor. Balık tezgahı sarı renkte. Mavi fon üzerine kırmızı çizgili balık, diğerlerinin aksi yönüne dönük.

Resmin sol alt köşesinde küçük, beyaz, yatay dikdörtgenimsi alanda Fikret Mualla’nın el yazısı ile imzası var.

Sayfa Görüntüleme : 971