Bir Demet Tiyatro-Mükremin Çıtır

Bir Demet Tiyatro-Mükremin Çıtır

Betimleyen: Burcu KARAASLAN

Fotoğrafta Bir Demet Tiyatro’nun Mükremin Çıtır’ı tiyatro sahnesinde, bir tarafındaki duvarda “Zulüm Zerzevat Sarayı” yazan bir manavın önünde.  Mükremin Çıtır karakterine hayat veren oyuncu Yılmaz Erdoğan.  Karşısında sadece kolu görünen bir kişi var. Mükremin’in dudakları onunla konuşuyormuş gibi konuşma pozisyonunda.

Fotoğraf Mükremin’in bel bölgesinde bitiyor. Dik duruşlu kafası konuşmakta olduğu kişiye doğru uzanmış. Esmer, kirli sakallı. Sakalları boynunun altına kadar devam ediyor. Burnunun altında üst dudağını kapatacak şekilde bıyığı var. Yüzünde ciddi bir ifadeyle kaşlarını çatmış. Konuşma pozisyonundan dolayı dudakları büzüşmüş. Orta büyüklükte burnunun kenarları hafif yayılmış. Gözleri küçükce siyah renkte. Çatık kaşları gözlerinin yanına kadar inmekte. Alnı açık saçlarının kenarları biraz içeri girmiş. Siyah renkte ve kısa olan saçları arkaya doğru taranmış. Kulağı orta büyüklükte üst kısmında ve önünde bulunan saç kısımları daha kısa, hatta kulağının önündeki kısım kirli sakalıyla birleşik. Mükremin 30’lu yaşlarının başlarında görünüyor. Üzerinde deri bir ceket ve ceketin ön üst kısımlarında orta büyüklükte cepleri var, omuzlarına almış; tam giymemiş durumda. İçinde yine deri görünümlü ama mat bir yelek var; önü açık iliklenmemiş, onun içinde de sarı renkte üstten iki düğmesi açık bir gömlek var. Gömleğin açık kısımlarından altındaki beyaz bisiklet yaka tişört görünmekte. Mükremin, iki elini göbeğinin üstünde birleştirmiş, bir tespih tutuyor. Elinin birisinin başparmağı ile işaret parmağı arasından tespih görünüyor; o kısmı biraz açık, diğer eli ise parmakları kapalı şekilde tutuyor.

Manavın küçük bir köşesi görünmekte; kenar kısmında büyük bir platformla yan tarafı kapatılmış. Platform siyah tahta. Platformun bittiği yer dik uzun bir odun parçası ile bitirilmiş. Yine platformun iç kısmında üzerinde üç adet kiriş bulunmakta; ikisi platformun üst kısmında, birisi düz, diğeri ise onun üstüne üçgen şeklinde gelip baştaki dik odunda birleşiyor. Üçüncü kiriş alt tarafta sol üstten çapraz gelerek aşağı doğru inmekte, kirişin uç kısmı Mükremin’in arkasında kalmakta. İki düz kirişin arasında pembe bir kartonun üzerinde “Zulüm Zerzevat Sarayı” yazmakta. Manavın görünen kısmında üst üste sıralanmış muzlar, muzların hemen önünde koyu yeşil yapraklı sebzeler, yanında kırmızı renkte elmalar, elmaların üst kısmında az da olsa limon, yine elmaların diğer yanında brokoliye benzer yeşil bir sebze görünmekte.

Sayfa Görüntüleme : 2252