David With The Head Of Goliath / Davut Golyat’ın Kafası İle

David Wıth The Head Of Golıath / Davut Golyat’ın Kafası İle

Eser Sahibi: Michelangelo Merisi da Caravaggio

Akım: Barok Sanatı

Teknik: Tuval üzerine yağlı boya

Yılı: 1610

Ebadı: 125 cm x 101 cm

Sergilendiği yer: Bargello Museum, Florence / Bargello Müzesi, Floransa

Betimleyen: Burcu Melis POLAT

Fotoğraf gerçekçiliğine sahip tabloda, arka plan simsiyah. 20li yaşlarında görünen beyaz tenli Davut; sol eliyle saçından tuttuğu Golyat’ın kesilmiş kafasına, üzgün bir ifade ile bakıyor. Tablonun büyük bir bölümünü kaplayan Davut; sol eliyle tuttuğu kesik kafayı birine göstermek istiyormuş gibi, vücudunu sağ öne doğru çevirmiş. Öne doğru uzattığı sol eli nedeniyle, Golyat’ın kellesi tablonun sağ altına konumlanmış. Geri planın karanlığı içinden, nereden geldiği bilinmeyen bir ışık; Davut’un cılız, çıplak üst vücudunu ve çocuksu yüzünün sağ kısmını aydınlatmış. Yüzünün sol tarafı, boynunun ve kısa saçının küçük bir kısmı gölge içinde. Işık, Golyat’ın dehşet içindeki yüzünün sağ kısmını da aydınlatıyor. Geride kalmış sağ kolu karanlıkta görünmeyen Davut’un, zar zor seçilen sağ elinde bir kılıç var. Karanlığa zıt olarak parlayan, kabzası ve ucu görünmeyen bu kılıç; sağa, Golyat’a doğru yönlendirilmiş. 

Davut’un üzerindeki beyaz kumaş; göğsünün sol yarısını açıkta bırakacak şekilde, sağından başlayarak belinde toplanmış. İnce görünümlü üst vücudu gergin görünüyor; boynunda çizgiler var ve köprücük kemikleri belirgin. Kahverengi, bol pantolonunun sadece kalça kısmı tabloya dahil edilmiş.  Davut’un turuncu, kısa ve kıvırcık saçları; küçük genç bir yüzü var. Dudağının üzerinde çok hafif bir bıyığı var. Büyük sağ kulağının üzerine bir miktar saçı gelmiş. Yuvarlak bir yüzü ve burnu var.  Sağ aşağıda yer alan Golyat’ın kesik kafasına, üzgün ve acıma dolu bakışlarıyla bakıyor; görünen turuncu sağ kaşını, yukarı doğru kaldırmış.

Dehşet içinde görünen 20li yaşlarında görünen Golyat, çığlık atıyormuş gibi ağzı açık resmedilmiş. Açık ağzından alt dişleri gözüküyor. Yarı açık, kanlanmış gözleri donuk bir şekilde aşağıya bakıyor. Golyat’ın karanlıkla bir olmuş siyah saçlarının tutamları, alnının iki yanına düşmüş. Teni Davut’un teninden daha koyu.  Alnının ortasında dikkat çeken gölge görünüşlü ezik, taş darbesiyle oluşmuş gibi. Siyah kaşlarını birbirine yaklaştırarak çatmış; kaşlarının arası ve göz kapakları kırışmış. Yüzünde hem şaşkın hem de acı çekiyormuş gibi bir ifade var. Büyük bir yüzü ve burnu var. Kısa mı uzun mu olduğu belli olmayan açık kahverengi sakalı ile yarım çembere benzeyen bıyığı birleşmiş. Kesilmiş boğazından akan kanlar, siyah fon nedeniyle zar zor seçiliyor.

 

 

Sayfa Görüntüleme : 1120