Demeter - Tarım, doğa, bereket Tanrıçası/Yunan mitolojisi

Betimleyen: İpek Kökeş

Yatay dikdörtgen çizimde tarım, doğa ve bereket tanrıçası Demeter, bir elinde uzun bir asayla ormanda yukarı doğru bakarken resmedilmiş.

Yüzü ve vücudu karşıya bakar şekilde çizilen Demeter, dirsekten bükerek göğüs hizasında kaldırdığı sol eliyle uzun bir asa tutarken, sağ elini avuç içi yukarı bakacak şekilde havaya kaldırmış. Açık tenli ve zayıf bir kadın. Çizimde dizlerinden altı görünmeyen tanrıça, hafif sağına dönmüş, havaya kaldırdığı sağ elinin hemen üstünde uçan beyaz kuşa bakıyor. Büyük gözleri, kavisli koyu kaşları, düzgün küçük bir burnu ve kalın dudakları olan Demeter’in arkaya doğru taranmış kızıl saçları örülü. Tanrıçanın sol kulağını kapatan kalın saç örgüsü, tanrıçanın göğsüne kadar uzanıyor. Sol kulağının biraz üstüne, büyük bir beyaz çiçek takmış. Üzerindeki uzun turuncu elbise, tanrıçanın zayıf kollarını yalnızca dirseklerine kadar örtüyor. Kolları bir hayli bol olan elbisenin tanrıçanın gerdanını açıkta bırakan yakasının iki yanından geçen yeşil biye, tanrıçanın göğüslerinin üstünde birleşip aşağı doğru tekrar ayrılıyor. İnce plili elbisenin belinden de ince yeşil bir şerit geçiyor.

Demeter’in belini saran yeşil ipin sağ tarafına, açık renkli bir iple yumruk büyüklüğünde bir kese bağlı. Tanrıçanın belinden iki karış aşağı uzanan kahverengi tonlarındaki kesenin altından, açık renkli tüyler sarkıyor. Beldeki yeşil ipin biraz altında ise iple hemen hemen aynı kalınlıkta, elbisenin renginden biraz daha açık tonda zincirden yapılma bir kemer var. Kemerin ön tarafının iki yanından alt alta üç zincir daha yarım çember oluşturacak şekilde sarkıyor. Demeter’in sırtında, elbisesindeki yeşil iplerin renginde bir pelerin var. Tanrıçanın omuzlarını örten pelerin, yere kadar uzanıyor. Demeter’in uzun boynunda, gerdanını neredeyse kaplayan bir altın kolye var. İnce zincirin ucunda, altınla çevrelenmiş kırmızı, oval bir taş var. Tanrıçanın sağ bileğindeki kalın altın bilekliğin dışa bakan kısmında da aynı kırmızı taş kullanılmış. Sol bileğinde de altın bir bileklik var ancak sol kolunun yalnızca iç tarafı gözüktüğü için bilekliğin dışı çizimde görünmüyor.

Tanrıçanın sol eliyle sıkıca tuttuğu, boyundan biraz uzun asa, çok açık renkli bir ağaçtan yapılmış. Tek parçadan oluşan asanın tepe kısmında, ağaç adeta bir çanak oluştururcasına açılmış. Çanağın ortasında yine yuvarlak bir kırmızı taş var. Tanrıçanın asayı tuttuğu yer, kahverengi tonlarında bir iple sarılmış. İpin bittiği yerden, ucunda açık renkli tüyler olan daha da koyu bir ip, tanrıçanın bel hizasına kadar sarkıyor.  

Yeşil tonlarının hakim olduğu arka planda iki kalın, dört de ince gövdeli ağaç var. Kalın gövdeli ağaçlardan biri, çizimin solundan sağına doğru eğimli bir şekilde uzanıyor. Çizimin sağ tarafında kalan diğer kalın gövdeli ağaç ise Demeter’in sağ arkasında. İnce gövdeli ağaçlar ise ikisi sağda kalın gövdeli ağacın ardında, ikisi de solda ve daha ön planda kalacak şekilde konumlandırılmış. Ağaçların önündeki koyu renkli çalıların arasında, tanrıçanın iki yanında rengarenk kelebekler uçuşuyor. Çizimin sol üst köşesinde, Demeter’in havaya kaldırdığı elinin biraz yukarısında uçan beyaz kuşun kanatları açık. Çizimin sol alt köşesinde ise yalnızca bir kısmı görünen büyük bir kaya parçası var. 

Sayfa Görüntüleme : 898