Gişe Memuru

Gişe Memuru

Betimleyen: Burcu Melis POLAT

Fonu, yer yer koyulaşmış açık ten rengi bir duvar kâğıdı olan afiş, dikey dikdörtgen şeklinde. Afişin büyük bir bölümünü kaplayan, sol arkaya yatık kare alan; afişin üstüne ortalanmış ve kendi içinde dokuz eşit kareye ayrılmış. Birbirleriyle temas etmeyen, köşeleri yassılaştırılmış bu dokuz kare; özellikle karakterleri ve filmden sahneleri yansıtan bir ayna görevi görmekte. Yansıtılan görüntülerin renkli olması sayesinde, karakterlerin yüz ifadeleri daha net görülüyor. İkinci sütunda yer alan ilk iki karede Kenan (Serkan Ercan)’ın başı ve göğsünün üst bölgesi verilmiş. 30’lu yaşların başlarındaki Kenan, çatılmış kaşlarının yarattığı ciddi bir ifade ile karşısında, yukarda olan bir noktaya bakıyor. İkinci sütunun ilk karesinde Kenan’ın sağ eli ve başı gözüküyor. Elindeki bitmemiş sigarayı sımsıkı kapalı ağzına eğik olarak yaklaştırmış. Çatık kaşlarının kıstığı gözleri siyah renkte. Üçgene benzeyen abajur bıyığı, geniş alnı ve siyah saçları var.  İkinci sütunun ikinci karesinde ise boynu, kravatının bir kısmı ve giydiği çizgili gömleğinin yaka kısmı görünmekte.

Kenan’ın göğsünün sol tarafında 30-35 yaşlarındaki Nurgül (Nergis Öztürk), sağ tarafında ise 20’li yaşlarının sonlarındaki Renkli Gözlü Kadın (Nur Aysan) var. Dokuz karenin ikisinde; gişedeki çöp adamın, durmakta olan araba figürüne bilet verdiği semboller gözükmekte. Biri kırmızı diğeri yeşil rengindeki bu iki sembolden yeşil olanı Nurgül’ün üstünde, kırmızı olanı ise Renkli Gözlü Kadın’ın altında yer alıyor. Kenan’ın kafasının sağında yer alan, ilk satırın üçüncü karesinde; yeşil fonlu bir tabela var. Tabelanın üzerinde, iç içe geçmiş yarım dairelerin merkezine doğru uzanan bir yol gözükmekte. Otomatik Geçiş Sistemi’ni ifade eden OGS harflerinden sadece “OG” harfleri belirtilmiş. Sarı renkteki harfler, yol simgesinin tam ortasında. Üçüncü satırdaki ilk iki karede, sarı ışığın hâkim olduğu bir salon gözüküyor. Ayakta durmakta olan Kenan, koltukta oturmakta olan Hakkı (Zafer Diper)’ya bakıyor.

Gösterilen salon sahnesinde Hakkı, kafasını koltuğa yaslamış; yorgun gözüküyor. Kenan ise Hakkı’nın sağ arkasında; elleri cebinde, başı bükük bir şekilde duruyor.

Renkli Gözlü Kadın’ın sadece boynundan yukarısı gözüküyor. Kısılmış, mavi gözleriyle ciddi bir şekilde arabanın camından yukarı bakıyor. Kumral rengindeki saçları arkadan tokayla tutturulmuş. Yüzüne vuran güneş ışığının etkisiyle gözleri parlamış; kendinden emin bir görüntüsü var.

Sadece yüzü, boynu ve sağ omzu gözüken Nurgül; kafasını sola çevirmiş. Sol tarafa doğru dik dik bakıyor ve hafif gülümsüyor. Üzerinde geniş askılı, çiçekli bir giysi var.

Buğday başağından siyah dört parantez içinde soldan sağa sırayla: “EN İYİ İLK FİLM 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali”, “EN İYİ ERKEK OYUNCU 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali”, “EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali”, “ULUSAL YARIŞMA 30. İstanbul Film Festivali.” bilgileri yer almakta.

Filmin ismi, afişin altına yakın, paralel konumlandırılmış ve büyük puntolarla yazılmış. Kırmızı kenarlı bir dikdörtgen içine yerleştirilmiş “Gişe” kelimesi kırmızı, hemen yanındaki “Memuru” kelimesi ise yeşil renkli görünüyor.

“Gişe” kelimesinin biraz üzerine altın renkli, küçük puntolu “YAZAN VE YÖNETEN TOLGA KARAÇELİK” yazılmış. “YAZAN VE YÖNETEN” kısmı üstte, daha büyük puntolu “TOLGA KARAÇELİK” kısmı ise onun hemen altında yer alıyor. “Memuru” kelimesinin aşağısındaki dört satırlık metin küçük olduğu için okunaksız.

Sol altta, silik olduğu için görülemeyen iki sembolün sağında: “6 MAYIS’TA SİNEMALARDA” yazıyor. Kırmızı renkli, küçük puntolu harflerin hepsi büyük. Yazının sağ tarafında, “MANTAR FİLM” ve “BKM FİLM” sembolü yer alıyor. “MANTAR FİLM” yazısının üzerinde, şapkası film şeridi olan bir mantar var.

Sayfa Görüntüleme : 705