Grande Jatte Adası`nda Bir Pazar Öğleden Sonrası (A Sunday Afternoon On The Island of La Grande Jatte)

Grande Jatte Adası`nda Bir Pazar Öğleden Sonrası (A Sunday Afternoon On The Island of La Grande Jatte)

Eser Sahibi: Georges Seurat

Akım:  Yeni izlenimcilik

Teknik: Tuval üzerine yağlı boya

Yılı: 1884-1886

Ebadı: 207,6 cm × 308 cm

Sergilendiği Yer: Şikago Sanat Enstitüsü, Chicago, ABD

Betimleyen: Tuba KAYA

Yatay dikdörtgen tablo oldukça renkli. Tabloda, güneşli bir günde, nehir kenarındaki yeşillik alandaki insanlar tasvir edilmiş. Görselin merkezinde sağdan sola doğru parka benzeyen ağaçlık bir alan, hemen solunda ise bir nehrin küçük bir kısmı görülmekte. Resmin çimenlik kısmının, görselin üçte ikisini, nehir kısmının ise üçte birini oluşturduğu söylenebilir. Burada yeşilden sarıya doğru giden tonlarda çimenlerin üzerinde dikilen veya oturan insanlar yer alıyor.

Sırasıyla sağdan itibaren, koyu yeşil çimenlerin üzerinde yan yana dikilen ve sol profilden bir kadın ve erkek resmedilmiş. 20’li yaşlarında görünen kadının üzerinde üst tarafı siyah ve vücuda oturan, alt tarafı ise mor ve kalça kısmından kabarık bir elbise var. Elbisenin yere değen kısmı hafif fırfırlı ve elbisenin bitiminden bir karış yukarıda siyah bir şerit uzanıyor. Kadının saçları topuz şeklinde toplu ve sol kulağındaki mavi top küpesi görünüyor. Kadının başında mor püsküllü siyah bir şapka olduğu için topuz saçları şapkanın altında kalmış. Buğday tenli olan kadın sağ elinde açık duran siyah bir şemsiye, sol elinde gri renkli bir tasma tutuyor. Tasmaya bağlı maymun ise çimlerin üzerinde duruyor. Maymunun hemen yanında ise koşar gibi resmedilmiş, tasmalı, küçük ve kahverengi bir köpek var. Karşıya doğru bakan mavi gözlü kadının hemen yanında kol kola gibi görünen erkeğe ait sadece sağ profilden vücudunun bir kısmı görünüyor. Aynı mavi tonunda gözleri olan erkeğin açık kızıla benzeyen bıyıkları seçiliyor. Erkeğin dik duran başında siyah, fötr bir şapka, üzerinde açık mor ceket, altında ise siyah pantolonu var. Yakasına yeşil yapraklı, pembe gül takmış. Sol elinde, parmaklarının arasında puro tutan esmer tenli adamın, aynı taraflı kolunda kürke benzer lila renkli bir kumaş dizlerine doğru sarkıyor. Kol kola görünen bu çift, en büyük resmedilen figürler.

Kadınla erkeğin hemen önünde aşınmış çimlerin altı açık kahverengi toprakla kaplı. Buranın önünde ise siyah ve diğerine göre büyükçe bir köpek yerden bir şeyler yiyor. Köpeğin önünde, çimlerin üzerinde, iki erkek ve bir kadın olmak üzere üç kişi oturuyor. Turuncu ve kolsuz t-shirt ve gri pantolon giyinen erkeğin başında siyah kasket var. Sol ayağını uzatan erkek sağ ayağını dizden kırılmış vaziyette tutuyor ve karşıya bakıyor. Sol kolunu çimlere yaslarken, sağ eliyle uzun ağızlıklı piposunu tüttürüyor. Hemen yanında oturan siyah elbiseli kadın ayaklarını uzatmış. Elinde beyaz bir örtüyle meşgul oluyor. Başı hafif öne eğik kadının başında pembe çiçekli, mor bir şapka var. Kadının sol yanında, çimlerin üzerinde, sarı kapaklı bir kitap duruyor. Sağ tarafında ise, oturan diğer erkek iki dizini kırmış vaziyette ve sağ elinde baston tutuyor. Fötr şapkalı erkek ince bıyıklı. Koyu kahverengi takım giymiş ve karşıya bakıyor.

Nehir kenarına yakın noktada ayakta, turuncu elbiseli ve krem rengi şapkalı bir kadın nehre doğru oltaya benzer bir şey uzatmış. Hemen yanındaki kahverengi şapkalı kadın bacaklarını toplayarak oturmuş. Elinde kapalı bir şemsiye tutuyor. Bu kadının hemen arkasında uzunca bir ağaç var. Ağacın yapraklı kısmı yeşil ve kocaman, yuvarlak bir topu andırıyor. Kahverengi, ince gövdesinin dibinde 60’lı yaşlarda bir kadın turuncu şemsiyesini açarak oturuyor. Hemen arkasında yürümekte olan bir kadın ve kadının elinden tutan bir kız çocuğu resmedilmiş. Kadın şapkalı ve koyu turuncu bluzlu. Altında ise ayaklarına kadar uzanan, açık pembe etek var. Kadın sol eliyle açık olan şemsiyeyi tutarken, sağ eliyle de kız çocuğunun elini tutuyor. Kız çocuğu oldukça beyaz tenli ve beyaz bir elbise giymiş. Aynı renkte de bir şapka takmış.

Buraya kadar anlatılan figürler resimde diğerlerine göre daha büyük resmedilmiş figürler. Resimde ileriye gidildikçe çimlerin rengi açık yeşil ve sarıya dönüyor. Kahverengi gövdeli ve yeşil yapraklı ağaçların arasında oturan, yürüyen, ağaca yaslanan, nehri izleyen birçok kadın ve erkek görünüyor. Tablodaki insan figürlerinin yüzleri belirsiz.

Resmin sol kısmında yer alan nehir mavi ve beyaz tonlarında. Nehrin kıyıya yakın yerlerinde yeşil, otsu bitkiler var. Nehirde beyaz bir yelkenli, mor bir kayık görünüyor. Ayrıca beş erkeğin kürek çektiği ve bir kadının şemsiyesini açarak oturduğu bir sandal resmedilmiş.

Tablonun bütününe bakıldığında renkler birbirine karışmamış ve fırça darbeleri belli değil. 

Sayfa Görüntüleme : 1333