HEYBELİADA

 

İzzet Keribar adlı ünlü fotoğraf sanatçısının 1953 yılında İstanbul adalarından biri olan Heybeliada’da çektiği bir fotoğraf.

Fotoğraf denizin üzerinden adaya bakan bir açıdan çekilmiş. Fotoğrafın en belirgin ögesi yan yana duran iki tane büyükçe tekne. Sol tarafta duran tekne biraz daha büyük, sağdaki biraz daha alçak ve küçük, ikisinin de yelken direklerini görebiliyoruz fakat yelkenleri takılı değil. Sol arka taraftan teknelerin kıç kısımlarına doğru vuran güneş, denizin üzerinde de yansımalar oluşturmuş. Fotoğraf siyah beyaz olsa da güneşli bir gün olduğu fotoğraftaki objelerin parlaklığından ve oluşan gölgelerinden belli. Sağdaki teknenin bize daha uzak olan baş tarafında oturan genç adamlar var. İki tanesi yan tarafta, bir tanesi tam karşımızda olacak şekilde daha ayrık oturmuş. Yan taraftakilerden birinin yüzü arkadakine dönük, yüzlerinde gülümseyen bir ifade var, fotoğraf çekildiği anda sohbet ettikleri anlaşılıyor. Hemen önlerinde yaşı daha büyükçe bir adam var, başındaki kaptan şapkasına benzeyen başlık ve yüzündeki daha ciddi ifade geminin kaptanı olduğunu düşündürüyor.

Gemilerin ardında, fotoğrafın arka planında ise adanın bir bol ağaçtan oluşan tepesi ve tepenin daha çok sol ve üst taraflarında ise tek tük açık renkli dış cephelere sahip birkaç ev bulunmakta.

Sayfa Görüntüleme : 285