Hitchcock/Truffaut

Hitchcock/Truffaut

Betimleyen: Burcu Melis POLAT

Siyah fonlu dikey dikdörtgen afişin solunda; yaşlı, siyah takım elbiseli Alfred Hitchcock ayakta duruyor. Alfred Hitchcock’un sağında 30lu yaşlarının başındaki, siyah takım elbiseli François Truffaut; başı, Hitchcock’un bükülü sağ elinin hizasına gelecek şekilde çömelmiş. İkisinin de kireç rengindeki yüzü ve eli, siyah fona zıt olarak dikkat çekiyor. Siyah takım elbiseleri ise, siyah fonla neredeyse bütünleşmiş, zar zor seçiliyor.

Hitchcock başını sağa, Truffaut’a doğru çevirmiş; dimdik duruyor. Aşağı eğik büyük burnu, azalmış beyaz saçları, göz altı torbaları, kırışık alnı ve toplu bir yüzü var. Çok az aralanmış olan göz kapakları nedeniyle nereye baktığı anlaşılmıyor. Sol kolunu vücuduna yapıştırmış; sol eli gözükmüyor. Sağ kolu ise doksan derece açıyla yukarıda. Sağ elinin parmaklarını birbirinden ayırarak avuç içini Truffaut’a doğru çevirmiş. Baş parmağı dik bir şekilde karşıya bakarken; serçe parmağı yatay olarak Truffaut’a bakıyor. İki düğmesi de kavuşturulmuş siyah ceketinin içinde, bembeyaz bir gömlek var. Sonuna kadar iliklenmiş gömleği ve sıkıca bağlanmış kravatı nedeniyle gıdığı iyice belirginleşmiş.

Çömelmiş Truffaut’un sadece göğsünden yukarısı görünüyor. Vücudunu sola çevirmiş; kafasını kaldırmış Hitchcock’un yukarıdaki yüzüne bakmakta. Sol eli çenesinin altında; işaret parmağıyla çenesini desteklerken baş parmağını kulağına doğru uzatmış. 20li yaşlarının sonlarındaki Truffaut’un siyah, gür saçları; uzun, sivri burnu; yay gibi uzun, ince kaşları var. Siyah ceketinden görünen gömlek yakası ve manşeti parlak beyaz. Çenesine koyduğu eli nedeniyle kravatı görünmüyor. 

Hitchcock’un başının hemen sağına konumlandırılmış ve Truffaut’un başının üstünde kalan: “HITCHCOCK’UN BUGÜNE KADAR ANLATTIĞI EN İYİ HİKAYE.” cümlesi kırmızı renkte, büyük harflerle yazılmış. Afişin en üstüne ortalanmış: “SİNEMAYA BAKIŞINIZI DEĞİŞTİRECEK” cümlesi beyaz; hemen altına daha küçük puntoyla, ortalı olarak yazılmış: “SQUIRE” kelimesi ise kırmızı renkte.

Buğday başağından yapılmış sola dayalı beş çelenk; Hitchcock’un görünen elinin altında, sola dayalı olarak yan yana konumlandırılmış. İçlerinde sırasıyla şu bilgiler yazıyor: “CANNES FİLM FESTİVALİ”, “LONDRA FİLM FESTİVALİ”, “ROMA FİLM FESTİVALİ”, “TELLURIDE FİLM FESTİVALİ”, “TORONTO FİLM FESTİVALİ”. Çelenklerin hemen altında kırmızı renkli, küçük puntolu “COHEN MEDIA GROUP. artline Films VE arte France sunar” cümlesi yazmakta. Bu cümlenin hemen altında, Truffaut’un çenesindeki el bileğinin hizasında: “HITCHCOCK TRUFFAUT” başlığı var. Kırmızı renkli “TRUFFAUT” kelimesinin “T” harfi; sola dayalı, turuncu “HITCHCOCK” kelimesinin ilk “C” harfinin hemen altına konumlandırılmış. Başlığın hemen altındaki kırmızı renkli cümleler: “BİR KENT JONES FİLMİ”, “Senaryo Kent Jones ve Serge Toubiana” şeklinde, alt alta.

Afişin altındaki yazılar ve sembollerden bazıları afişin bu versiyonunda okunaksız. Okunabilenler ise şu şekilde: “MARTIN SCORSESE, WES ANDERSON, DAVID, FINCHER, OLIVER ASSAYAS, PETER BOGDANOVICH, ARNAUD DESPLECHIN, JAMES GRAY, KIYOSHI KUROSAWA, RICHARD LINKLATER, PAUL SCHRADER”. Beyaz ve büyük harflerle yazılmış bu isimler; başlık hizasında sağa dayalı olarak, alt alta 3 satır halinde sıralanmış.

Sayfa Görüntüleme : 650