Home Sweet Home / Evim Tatlı Evim / Mutluluğun Resmi

Home Sweet Home / Evim Tatlı Evim / Mutluluğun Resmi

Eserin Sahibi: Dianne Dengel

Betimleyen: Burcu Melis POLAT

Kare şeklindeki tabloda, küçük loş görünümlü bir oda gözükmekte. Renkler genel olarak soluk ve soğuk tonlarda. Tahta karyola üstündeki kenarları kirlenmiş beyaz yatakta, 6 tanesi çocuk olmak üzere toplam 8 kişi ve bir köpek yatıyor. Oda bir kulübeye ait gibi ve tahta duvarları yosun tutmuş gibi yer yer koyu yer yer açık yeşil. Odaya ortalı olarak yerleştirilmiş karyola, açık olan pencerenin önüne konumlandırılmış. Sağlam gibi durmayan tahta yatağın başlığı, sol tarafta. Pencereden gelen ışık, karyolayı baştan sona aydınlatıyor. Işığın aydınlattığı duvar kısımları gri görünüyor. Tahta karyolanın uç kısmı iki büyük gri taş ile alttan desteklenmiş. Yatağın baş kısmına 5, uç kısmına ise 3 kişi başını koymuş mutlulukla uyumakta. Üzerlerinde, farklı desen ve renklerde kare kumaşlarla yamanmış bir battaniye var. Battaniye hepsinin vücudunu örtmeye yetmemiş.

Sağ tarafa, 3 çocuğun yattığı kısma yakın olan kahverengi köpek; yüzüstü uyuyor. Yatağın kısa kenarına paralel bir şekilde yatan köpeğin; uzun kulaklarının örttüğü patileri, belli belirsiz görünüyor. Karyolanın hemen önünde kahverengi bir tavuk var. Sağ profilden görünen tavuk, kafasını kaldırmış uyuyanlara doğru ya da açık cama doğru bakıyor. Tavuğun arkasında 2 tane civciv, açık pencerenin önünde de kuş gibi görünen iki küçük figür var. Civcivlerin küçük sarı bedenlerinin yarısı gölgeli, net görünmüyor. Yatağın baş kısmında kenarda yatan çocuğun kafasının altında hiç yastık yok. Kafasının önünde, sağda yatmakta olan sarı- beyaz bir kedi var.

Uyuyan 6 oğlan çocuk da birbirinin tıpatıp aynısı; sapsarı saçları var. Yaşlı görünümlü bir kadın sırt üstü, pencerenin yakınında yatıyor. Diğer uyuyan 5 çocuk ve bir adam sırtları pencereye, yüzleri bu tarafa dönük. Hepsi, siyah çizgi gibi görünen ağızlarını yukarıya doğru kıvırmış; gülümsüyorlar.

Yukarı çekilerek açılmış pencereden belli belirsiz yeşil, düz bir alan ve mavi-gri gökyüzü görünüyor. Pencerenin yukarısında kalan, tahtayla çevrilmiş cam kısmına bir gazete yapışmış veya sıkıştırılmış. Tablonun solunda büyük vazoya benzeyen koyu renkli bir eşya var. Vazonun üzerinden çıkıyormuş gibi görünen kalın tahta, sağa yatık duruyor. Tahtanın alt ve üst kısmı, kulübenin tavanı; tabloya dahil edilmemiş.

Yatağın baş kısmında; pencereye yakın yatan yaşlı kadının, sadece kafası ve yamalı battaniyeden çıkan eli görünüyor. Yaşlı kadın sadece parmakları görünen elini göğsüne koymuş. Başı, hafif eğimli beyaz yastığa yaslı, bu nedenle tablonun sağına bakan kafası önüne doğru hafif eğik. Yaşlı kadının sağında yatan çocuğun kafası hariç tüm vücudu battaniye içinde.  Yaşlı kadının sağındaki ikinci çocuk ise sol elini, yanında yatmakta olan bir adamın koluna atmış. Adam, sırtını bu çocuğa dönmüş, bir elini göğsüne yumruk yaparak yapıştırmış; diğer elini ise önünde yatmakta olan bir diğer çocuğun kafasının arkasına atmış. Yatağın en kenarındaki bu çocuk hariç hepsinin kafası beyaz yastıkların üzerinde. Adamın ve arkasında kalan iki çocuğun üzerine denk gelecek şekilde yerleştirilmiş bir siyah şemsiye var.  Görünmeyen tavandan akan su; şemsiyenin üzerine, oradan da kedinin hizasından yere damlıyor. Güneş ışınlarının bir kısmı bu şemsiyenin sağına düşüyor. Tüm çocuklar beyaz gecelik giymiş. Yaşlı kadının beyaz gecelik üstünün içinde mavi bir bluz, adamın beyaz gecelik üstünün içinde ise siyah bir bluz var.

 

Yatağın sağ kısmında yatan çocuklarda pencereye yakın olan ikisinin sadece kafası görünüyor. Üçüncü çocuk ise sadece sol bacağı battaniyenin altında kalacak şekilde, sağ bacağını yatağın dışına uzatmış. Çocuğun dışarı uzanan ayağının solunda, battaniyeden dışarıya çıkmış daha büyük bir ayak var. Büyüklüğünden ve konumundan adamın ayağı olduğu anlaşılıyor.

Sayfa Görüntüleme : 1134