Körlük

Körlük

Betimleyen: Tuba KAYA

Yazar: Jose Saramago

Yayınevi: Kırmızı Kedi

Körlük kitabının kapağı dikey dikdörtgen. Sarı fonun üzerindeki yazılar siyah. En üstte iki gri çizgi arasında, küçük puntolarla ve ilk harfleri büyük “1998 Nobel Edebiyat Ödülü” yazıyor. Çizginin altından itibaren alt alta, tüm harfleri büyük ve büyük puntoyla “Jose Saramago Körlük” yazıyor. Yalnızca ‘Körlük’ koyu gri yazılmış. Yazının hemen altında açık gri ile gösterilmiş yedi insan silueti görünüyor. Bu insanlar soldan sağa doğru yaşlılıktan gençliğe doğru, sol profili görünecek şekilde sıralanmış. En solda yaşlı bir erkek elinde bastonuyla, beli hafif eğik halde dikiliyor. Hemen arkasında, önündeki erkeğe kolunu uzatarak onun sırtına dokunan görece daha genç bir erkek var. Bu erkek de önündeki erkeğe nazaran daha dik halde dikiliyor. Bu erkeğin arkasında üçüncü kişi bir kadın. Etek giymiş ve saçları omzuna kadar olan kadın da önündeki erkeğe kolunu uzatmış ve onun sırtına dokunuyor. Kadın dik duruyor. Kadının arkasındaki dördüncü kişi genç erkek. Kadına doğru kolunu uzatmış ve onun sırtına dokunuyor. Beşinci kişi bu genç erkeğin omzuna ellerini koyan daha genç erkek. Bu insan ergen denebilecek kadar genç bir erkek. Altıncı kişi ergen bir genç kız. O da önündeki erkeğin omzuna dokunuyor. En sondaki ise bir çocuk. Çocuğun boyu, önündeki genç kızın kalçalarına kadar geliyor. Dolayısıyla çocuk önündeki kişiye doğru kolunu uzatsa da genç kızın ancak kalçalarına ulaşabiliyor. Bu yedi insan kendi siluetleri ile aynı renk bir zeminin üzerinde dikiliyorlar.

Resimden sonra solda dikey biçimde, siyah ve tüm harfler büyük “3. Basım” yazıyor. Bunun altında ise soldan sağa doğru ilk harfi büyük “Çeviren:” tüm harfleri büyük ve koyu punto ile “Işık Ergüden” yazıyor.

Kitabın sağ alt köşesinde ise yayınevinin logosu yer alıyor. Logo kırmızı kedi resminden oluşuyor ve üzerinde beyaz ve büyük harflerle “Kırmızı Kedi” yazıyor.  

Sayfa Görüntüleme : 865