Köz

Köz

Fotoğrafçı: Eren Çökdü

Betimleyen: Zeynep Sena EREL (Çukurova Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğrencisi)

Yatay dikdörtgen, siyah-beyaz fotoğrafta, kadrajdaki iki erkekten yaşlı olanının, bir ocakbaşı mutfağından objektife doğru yorgun bir şekilde baktığı, yetişkin erkeğin ise, et doğradığı görünüyor. Objektifin en yakın noktasında, kömür ve küllerin içinde bulunduğu mangal tablasının üst kısmının net olmayan bir görüntüsü var.

Objektife bakan yaşlı erkek 70’lerinin sonlarında, belinin altı görünmüyor. Başında tel tel, seyrek saçları kalmış. Yüzünün her yerinde kırışıklıklar var. Geniş bir alına, kalın dağınık saçlara, küçük, yorgun gözlere, gözaltı torbalarına, büyük, sivri bir buruna sahip. Göz kapakları, kirpikleri ve dudakları hiç belli değil. Gözbebeklerinde ışıltı var. Kepçe kulaklara, yanaklarına kadar uzanan ve çok gür olmayan bıyıklara ve geniş bir çeneye sahip. Uzun, ince boynu, gırtlağını ortaya çıkarmış. Boynunda siyah ipli bir kolye var. 

Yaşlı erkeğin üstünde, yakası kıvrılmış, ilk düğmesi açık bırakılmış, kolları dirseklerine kadar çekilmiş, sol göğsünde cebi olan dikey çizgili bir gömlek giymiş. İçindeki beyaz atleti, açık bıraktığı gömlek düğmelerinin altında görünüyor. Gömleğinin üstünde, boynunun arkasından geçirip belinin arkasından bağladığı bir önlük var. Dirseklerinin aşağısından, kolunun çok az bir kısmı görünür vaziyette.

 Objektife bakmayan 40’lı yaşlarındaki yetişkin erkek, soldaki duvarın önündeki tezgahın üstünde et doğruyor. Tezgahın sağında, içinde ne olduğu belli olmayan bir poşet var. Onun üstünde ise, ağzı düğümlenmiş bir poşet, kulplarından çiviyle duvara asılmış. Poşetin hemen sağ tarafında, bir lamba anahtarı ve takılı bir priz var. Prizin altında da içi görünmeyen, kulplu bir yoğurt kutusu bulunuyor.

 Yetişkin erkeğin yüzünün sadece sol tarafı görünüyor. Saçları, kafasının tepe noktasından başlayıp ensesinde bitiyor. Başının ön kısmındaki saçları çok seyrek. Sol kulağı tamamen görünüyor. Kalın kaşları, sivri bir burnu, gür bıyıkları ve küçük bir çenesi var. Gözleri, önündeki ete baktığı için kapalı görünüyor. Çenesinin kenarında çizgiler oluşmuş.

Yetişkin erkek, üstüne yakasız, kısa kollu bir tişört giymiş. Fotoğrafta kalçasından aşağısı görünmüyor.  Kıllı kolları ve sivri bir dirseği var. Fotoğraf, hareket ederken çekildiği için eli ve doğradığı et karışık görüntüde.

Mutfağın, birbiri ile kesişen, objektife göre solda ve tam karşıda olmak üzere iki duvarı bulunuyor. Bu duvarlar, beyaz renkli, desenli, kare şeklinde, orta büyüklükteki seramiklerle döşenmiş. Sol taraftaki duvarın ortasında, en az beş kare genişliğinde, iki kare yüksekliğinde, içe doğru yarım karelik bir girinti var. Bu girintinin üst kısmı, karşı duvarın üst kısmı ve tavan, sadece alçıyla kaplanmış. Tavanda küçük ve parlak bir LED ampul; sol duvarın uzak köşesinde ise, küçük, yuvarlak bir alçı lekesi mevcut. Karşı duvarda, içi karanlık görünen bir kapı ve bu kapının sağında, üç karelik bir alçı kaplama var. Bu kapı ve alçı kaplamanın arasında ise, yarım ay şeklindeki ince bir telle sabitlenmiş gaz lambası bulunuyor. Kapının sol üst kısmında, büyük kare kağıtlar, köşesinden çiviyle asılmış.

Karşı duvarın önünde bir tezgah var. Bu tezgahın sağında, içi dolu, farklı büyüklükteki plastik kapların yarısı görünüyor. Onun solunda ise imalat bilgisinin üzerinde yazılı olduğu yoğurt kovası bulunuyor. Yine onun solunda, “Güney” marka yazısının olduğu, imalat bilgisinin üzerine yazıldığı, barkodunun göründüğü, büyük, köşeleri yuvarlak, dikdörtgen bir yoğurt kovası var. Bu yoğurt kovasının içinde, sapı görünen bir kepçe bulunuyor. Yoğurt kovasının kapağı, kepçeden dolayı tam kapanmamış. Beyaz, ince kulpu ise sola yaslandırılmış. Bu yoğurt kovasının solunda, yaklaşık 33 tane iki farklı modelde tabaklar var. Tabakların önüne de içinde buz olan küçük bir leğen koymuşlar.

Sayfa Görüntüleme : 780