Küstüm Çiçeği

Küstüm Çiçeği

Betimleyen: Ahmet AKANSEL

Gündüz vakti gri beton zeminli bahçe gibi bir yerde çekilmiş bir fotoğraf... Yakın planda, ortada olan tüylü ponpona benzeyen çiçek, küçük bir ağacı andıran gövdenin birçok dalından birinde. Ortasında küçük sarımsı top şeklinde bir yuvarlak var. Bu yuvarlağın üzerini yüzlerce toplu iğneyi andıran incecik, lila rengi çubuklar kaplamış. Bu çubukların tepe noktalarında minik beyaz yuvarlaklar bulunuyor. Çiçek yaprakların yaklaşık yarısı büyüklüğünde ve ortalama 5 cm çapında.

Ana dal, gövdesinden çıkmış çiçeklerin ve çiçekten bağımsız olan yaprakların sapıyla neredeyse aynı kalınlıkta. Koyu yeşil yaprakların olduğu yerin ortasında 5 adet küstüm çiçeği var. Açık yeşil renkteki incecik yaprak saplarında yaklaşık 4-5 adet yaprak bulunuyor. Yaprakların her biri,  ortadan dikine ana damarla bölünmüş ve enine dilimlenmiş şekilde;  ana damarın sağında ve solunda yaklaşık 20 şer adet minik yaprak parçası var. Parçalar, birbiriyle tam karşılıklı duruyor ve hepsi bütün olarak oval bir yaprak şeklini oluşturuyor.

Çiçek dallarının ana dalla birleştiği, yaprakların arasında kalan yerde ise çiçeğin henüz açmamış, koni şeklinde olan yeşil tomurcukları var.

Sayfa Görüntüleme : 1154