Las Chicas de Avignon / Avignonlu Kızlar

Las Chicas de Avignon / Avignonlu Kızlar

Eser sahibi: Pablo Picasso

Yıl: 1907

Teknik: Tual üzerine yağlı boya

Boyut: 243.9 / 233.7 cm

Sergilendiği yer: Modern Sanatlar Müzesi New York

Betimleyen: Beyza KURAL

Dikey dikdörtgen şeklindeki tabloda beş kadın figürü yer alıyor. Soldan sağa sıralanan figürler arasında perspektif yok. Çıplaklar. Açık bir vulva görseli yok, kadınların memeleri ise farklı çizgilerle belirginleştirilmiş. Soldan sağa ilerledikçe vücut formları gerçeklikten uzaklaşıyor.

Kadın figürlerin renkleri kırmızı ve turuncudan daha açık renklere değişiyor. Onların dışında kalan alanlarda mavi, yeşil, beyaz ve siyah göze çarpıyor.

Sol baştaki kadının yüzü ve vücudu sağa, resmin ortasına dönük. Yukarıda duran sol eliyle kırmızı bir perdeyi açıyor. Siyah oval gözleri ve siyah uzun saçları var. Sol bacağı ve sağ kolu gerçekçi vücut formuna yakınken, diğer bacağı geometrik şekillerle parçalanmış bir yapıda.

Ortadaki iki kadın, doğrudan resmin karşısına bakıyor. İlki, sağ kolunu omzunun üzerinden sırtına uzatmış. Üzerinde şeffafa yakın, yalnızca kenarlarında beyaz çizgiler olan, iç çamaşırı var gibi görünüyor. Aşağıya uzanan diğer eliyle bacağındaki beyaz bir örtüyü kaldırıyor. Doğrudan karşıya bakan ikinci kadının iki kolu da başının arkasında kürek kemiklerinin üzerinde birleşmiş. Bu iki kadının gözleri, burnu ve ağızları belirgin. Suratlarında sabit, ifadesiz bir görünüm var.

Bu üç kadının hemen yanında, farklı şekillerde parçalanmış bir aynaya benzetebilecek mavi, beyaz ve yeşil tonlarındaki alan tablodaki diğer iki kadınla aralarına mesafe koyuyor.

Resmin sağ yanındaki iki kadının yüzleri diğer kadınlara göre daha tanımsız. Bir maske taşır gibiler. Sağ üst köşedeki kadın, ortadaki iki kadına dönük. Yüzü siyah sert hatlarla çizilmiş. Uzun sivri çenesi, neredeyse alnından yüzünün sonuna dek yay biçiminde uzanan burnu var. Bir çeşit at yüzüne benzetilebilir. Sağ taraftaki gözü tamamen siyaha boyanmış. Ağzı siyah küçük karalama ile belirtilmiş. Yüzünde siyah, kırmızı, yeşil italik çizgiler var. Saçları dağınık karalamalarla vurgulanmış. Meme hizasında kare vücuda yapıştırılmış gibi duran bir kısmı koyu renk çizgiler içeren parçalar var. Bel ve kalça hattı yan duran keskin bir “V” şeklinde. Kolları havada, elleri görünmüyor. Mavi beyaz bir perdeyi aralar gibi duruyor.

Tablonun sağ alt köşesindeki kadının yüzü gerçeklikten uzak, bir maske takılı gibi, baktığı yer konusunda netlik vermiyor. Vücut yapısı oldukça deforme. Yüzü turuncu.  Yüzünün ortasında baklava dilimi şeklinde bir siyahlık var. Buranın bir yanındaki beyaz şerit burnu andırıyor. Bu siyah dilimin yüzün üzerinde birleştiği noktanın iki yanında gözler var.  Soldaki göz bebeği beyaz iken, sağdaki mavi ve daha aşağıda. Siyah karaltının altında küçük beyaz bir nokta şeklinde ağız denilebilecek bir figür var. Ayakları iki yana açık çömelmiş gibi oturuyor.

Tablonun en altında ortada üzüm, incir ve karpuz dilimine benzetilebilecek figürler var. Ancak ne oldukları çok da net anlaşılmıyor.

Sayfa Görüntüleme : 1096