Mikroskop

Betimleyen: Zerrin TEZEL

Beyaz zeminde, hafif sağ çaprazdan çekilmiş bir ışık mikroskopunun fotoğrafı yer alıyor. Kırık beyaz renkte, U şeklinde yatay metal bir taban, siyah ince ve yatay dört ayak üzerinde duruyor. Taban önden arkaya doğru biraz genişliyor, arkadan yukarı doğru yay şeklinde birbirine paralel iki kol halinde uzanıyor ve tekrar içeri doğru kıvrılıp üstteki parçanın tabanını oluşturuyor. Kollu olan bölüm, mikroskopun taşınmasını da sağlıyor ve mikroskop kolu ya da statif olarak adlandırılıyor. Mikroskobun tüm parçaları statife bağlı olacak şekilde tasarlanmış.

Ayağın üstündeki tabanın sağında, siyah renkte bir açma kapama düğmesi mevcut. Bu düğmenin sağ üst yanında, statife bağlı olan kısmı daha geniş ve üzerindeki daha dar olacak şekilde, yüzeyleri tırtıklı silindir biçiminde, iki büyük vida var. Siyah renkte olan bu vidalar makro ve mikro vida olarak adlandırılmakta.  Makro vidanın hareketiyle büyük, mikro vidanın hareketiyle küçük hareketlerle tabla yukarı aşağı hareket ettirilebiliyor.

Alt taban üzerinde, yatay şekilde yerleştirilmiş daire şeklinde siyah bir çerçeve içinde ayna bulunmakta. Aynadan bir karış yükseklikte, yatay şekilde tabla ve tablanın alt kısmında aynayla aynı hizada ve genişlikte iris diyaframı yer alıyor.  Diyaframın üzerinde yer alan ince bir kol sağa sola hareketle ışığın miktarının ayarlanmasını sağlıyor. Tabla, incelenecek maddenin lam ve lamel arasına sıkıştırılarak yerleştirildiği bölüm. Tablanın sağ arka köşesinde, aşağı tabanlığa doğru silindir bir boru uzanıyor. Borunun alt yarısında, silindir şeklinde üst üste iki parça daha yer alıyor. Bu bölüm tablanın sağa sola hareketini sağlayan mekanik bir parça olup şaryo olarak adlandırılmakta.

Statifin üstteki tabanlığından, tablaya doğru bir parmak mesafede üç adet gri kısa boru şeklinde objektif uzanıyor.  Objektifler kendi etrafında 360 derece dönebilme özelliğine sahip.

En üst kısımda ise,  statifin  üzerinde üçgenimsi yapıda yer alan bir parçanın ön kısmında, öne doğru 45 derece açıyla  eğimli şekilde, köşeleri oval gelen dörtgen şeklindeki siyah iki tüp, tüplerin üzerinde iki göz mesafesi aralığında, iki silindir şeklinde oküler bulunmakta. Tüplerin üzerinde, okülerin arkasında kalan büyütme ve yakınlaştırma ayarlarını yapabilmek için çevirme düğmeleri yer almakta.  

 

Sayfa Görüntüleme : 619