Nascıta Di Venere / The Bırth Of Venus / Venüs’ün Doğuşu

Nascıta Di Venere / The Bırth Of Venus / Venüs’ün Doğuşu

Eser Sahibi: Sandro Boticelli

Akım: İtalyan Rönesansı, Erken Rönesans

Teknik: Tuval üzerine tempera

Yılı: 1485-1486

Ebadı: 178cm x 278 cm

Sergilendiği Yer: Galeria Degli Uffizi / Uffizi Gallery, Florance / Uffizi Galerisi, Floransa

Bu tabloda, Roma mitolojisindeki ismi Venüs olan güzellik ve aşk tanrıçasının doğuşunu resmedilmiş. Tabloda Venüs’ün yanı sıra; rüzgâr tanrısı Zephyr, mevsim tanrıçası Hora ve çiçek tanrıçası Chloris var. Tanrı ve tanrıçalar yakından ve ince ayrıntılı resmedildiği için açık masmavi gökyüzü ve yeşile çalan, durgun deniz ikinci planda kalmış.

Sol tarafta denizin yüzeyine yakın olarak uçan esmer, 20li yaşların başındaki Zephyr; sol koluyla beyaz tenli ve onun gibi genç yüzlü Chloris’i tutuyor. İkisi de sağa eğik bir şekilde havada, Venüs’ün sağında. Chloris’in üzerinde boynuna bağlanmış yeşil bir pelerin haricinde hiçbir şey yok. Kızıl uzun saçları sola doğru savrulmuş güzel yüzlü Chloris, Zephyr’in beline kollarını sarmış. Zephyr’in kalçasının sol yanına sardığı bacakları nedeniyle yarı çıplak olan vücudunun çoğu kapanmış. Chloris’in sadece sol memesi, sol kolu, Zephyr’e sardığı sol bacağı ve Zephyr’in arkasındaki sağ ayağı görünüyor. Zephyr’in solda kalan siyah- kahverengi kanatları gökyüzüne paralel olacak şekilde açılmış.  Zephyr’in boynuna düğümlü mavi bir örtü var. Örtünün bir tarafı özel bölgesini kapatmış, diğer kısmı ise uzattığı sağ kolunun altından dolanmış; rüzgar nedeniyle sol tarafa doğru savruluyor. Siyah kıvırcık saçlı, esmer tenli Zephyr; şişirdiği yanağıyla sağa, Venüs’e doğru rüzgâr üflüyor. Rüzgar üflerken yanaklarını şişirmiş olan Zephyr, zorlanıyormuş gibi kaşlarını çatmış. Zephyr, rüzgarıyla Venüs’ün kıyaya varmasına yardım ederken; Chloris, ağzı hafif açık bir şekilde Venüs’e bakıyor. Chloris ve Zephyr’in etrafında pembe yapraklı çiçekler uçuşuyor.

20li yaşların başındaki Venüs; büyük bir midye kabuğunun üzerinde çırılçıplak, ayakta duruyor. Çıplak vücudu pürüzsüz ve bembeyaz. Kıyıya inmesine bir adım mesafesi kalmış Venüs, ince vücudundaki kalçasını hafif sağa doğru uzatmış. Arkadan gümüş tokayla bol bir şekilde bağladığı kızıl saçları upuzun ve gür. Tokayla tutturmadığı daha kısa olan daha kısa ve kıvırcık tutamları, Zephyr’in rüzgarıyla sağa doğru savrulmuş. Sağ eliyle sağ göğsünü kapatırken, sol eliyle tuttuğu uzun saçıyla da özel bölgesinin üzerine örtmekte. Boynu, ince vücuduna oranla kalın duruyor. Eliyle örtmediği sol göğsü, küçük ve dik; omuzlarının genişliği ise vücuduna oranla kısa. Karşıda bir noktaya bakmış olan Venüs’ün bacakları, diz kapaklarından hafif sağa doğru bükülü. Asil yüzünün altındaki uzun ve zarif boynunu sola, Zephyr’e doğru eğmiş. Oval ve ince bir yüzü, dolgun ve kıpkırmızı bir dudağı, düzgün ve küçük bir burnu var. İnce yay gibi kaşları, rengi belli olmayan badem gözlerinin biraz üzerinde.

Tablonun sağına konumlandırılmış, koyu yeşil çimenli ve ağaçlı kıyıda bir kadın bekliyor. 20li yaşlarının sonunda görünen bu kadının hafif yeşilimsi bir ten rengi var.  Mevsim Tanrıçası olan Hora isimli bu kadın, sol profilden görünüyor. Üzerinde mavi çiçeklerle bezenmiş, uzun ve beyaz bir elbise var. Neredeyse tüm vücudunu örten elbisesi nedeniyle, sadece ayakları, elleri ve boynunun bir kısmı açıkta. Elbisesi ve uzun, yandan kalın örgülü turuncu saçları; Zephyr’in rüzgarıyla sağa doğru savrulmuş. Sağ eliyle üstünden, sol eliyle sol kenarından tuttuğu kırmızı renkli, desenli örtüyü; Venüs’ün üstüne örtmek amacıyla önüne, Venüs’e doğru uzatıyor. Kıyafetinin göğsünde ve belindeki yeşil yapraklar, kıyıdaki ağaç yapraklarıyla uyumlu.

Sayfa Görüntüleme : 918