Nazlı Ecevit-Tekneler

Betimleyen: Yiğit İlgüyer

Yatay dikdörtgen şeklindeki tabloda deniz kenarında çay bahçesine oturmuş insanlar çok renkli şekilde tasvir edilmiş. Sol alt tarafta siyah renkte tablonun ressamı Nazlı Ecevit’in imzası seçilebiliyor.

 Tablonun sol tarafında kalan deniz; resmin sol altından başlayıp ortalara doğru genişleyen, sol üste doğru daralan bir yarım daireye benzer sınırlara sahip. Denizin üstünde birbirinden renkli birkaç kayık ve tekne var.

İlk tekne üst kısmında sarı, alt kısmında kırmızı olmak üzere ince çizgilerinin arasında yeşil renkli bir gövdeye sahip. Ardındaki teknenin üstte çizgi şeklinde ince sarı ve alt kısmı kırmızı renkli gövdesi yanında çatısı beyaz olan mavi renkte bir kamara var. Diğer teknelerde mavi, yeşil, pembe ve kahverengi gibi tek renkli gövdelere sahipler . İlk ve ikinci kayık arasında denize doğru uzanan mavi bir iskele var. Resmin ön planında siyah, koyu mavi ve çok az beyaz dalgalara sahip deniz, deniz araçlarının ardında ve resmin arka kısmında dalgasız,durgun ve daha açık mavi.

Resmin ortası ve sağ tarafına ise kara hâkim. Kara ile deniz arasını ayıran ve çok da yüksek olmayan gri renkli bir duvar kıyının sonuna doğru bir set halinde uzanıyor. Kumsalın kapladığı zeminde sarı örtülü masalar; sarı, yeşil ve kırmızı tonlarında sandalyeler ve mavi beyaz  şeritli 3 şemsiye kıyının sonuna kadar devam ediyor.

Sağ alt tarafta ön planda duran 3 sandalye ve bir masa var. Sarı sandalye ve bitişiğindeki kırmızı sandalye büyük bir kısmı masaya doğru sağa dönükken, resmin en önünde duran yeşil sandalye ise yine masaya dönük vaziyette yukarı bakıyor. Masanın üstünde ise siyah bir fötr şapka var.

İkinci masanın üstünde dolu bir çay bardağı ve koyu yeşil bir cam şişe duruyor. Masada arkaları dönük vaziyette olan iki kadın bulunuyor. Sol taraftaki kadın biraz daha sağ çapraza dönmüş durumda. Sarı renkte uzun kollu tişört giyimli, saçları kahverengi ve toplu bu kadın masadaki nesnelere sol elini uzatmış. Sağ taraftaki kadın ise mavi renkte bir atlete ve diğer kadından daha açık kahverengi bir saç rengine sahip.

Üçüncü masada üç kadın ve bir erkek oturuyor. Şemsiyelerden biri bu masanın hemen yanında bulunuyor. Masanın solunda yeşil sandalyeye oturmuş, kısa kollu beyaz gömlek giymiş, kahverengi pantolonu ve saçı olan adam; yanında ise mavi kıyafeti seçilebilen fakat yüzünün bir kısmı 2. masadaki sarı saçlı kadın tarafından kapatılmış bir kadın; masanın ardında yüzü bize dönük pembe giysili sarı saçlı kadın ve sırtı bize dönük koyu pembe giysili kısa siyah saçlı bir kadın var.

Ardındaki masada yine beyaz gömlekli ve sola dönük bir adam yalnız oturuyor. Diğer masa boşken bir sonraki masada sırtları dönük sarı giysili bir kadın ve beyaz gömlekli adam oturuyor. Öteki masalar da ya boş ya da tek tük insanlar var.

Resmin daha çok üst bölgesini kaplayan ağaçlar masaların sağ tarafını kapatırken ağaçların yanında soluk insan silüetleri seçilebiliyor.

 

Sayfa Görüntüleme : 458