Öğrenciler engelsiz bir yaşam için el ele verdiler

Yatay dikdörtgen fotoğrafta etkinlik katılımcılarının sahnede yan yana poz verdiği görülüyor. 15 katılımcıdan altısı kadın, dokuzu erkek. Poz verilen sahnenin arkasındaki büyük ekranın solunda Türk bayrağı, ortada büyük harflerle FSMVÜ SESLİ BETİMLEME yazısı yer alıyor. Bu yazının hemen altında çok daha büyük punto ile DİLSİZ yazısı mevcut. Ekranın en solunda ise logosuyla birlikte Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi yazısı yer almakta.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin engelsiz yaşama katkı çalışmalarının bir parçası olan Sesli Betimleme Projesi ile filmlere sesli betimleme, işaret dili ve alt yazı seçenekleri ekleniyor. 2021 Türkiye Kristal Küre Ödülleri’nde yılın en iyi sosyal sorumluluk projesi seçilen proje, görme ve işitme engelli bireylerin kültür ve sanat faaliyetlerine erişimini amaçlıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ), insani değerlere ve toplumsal sorunlara duyarlı zengin kültürünün bir parçası olarak farklı konularda sosyal gelişim sağlayacak etkinlikler düzenliyor, tüm mensuplarını gönüllü çalışmalara teşvik eden projeler geliştiriyor. Onlardan biri olan sesli betimleme projesi, görme ve işitme engelli bireylerin kültür ve sanat faaliyetlerine erişimini amaçlıyor.

2021 Türkiye Kristal Küre Ödülleri’nde yılın en iyi sosyal sorumluluk projesi ödülünü alan sesli betimleme projesi, FSMVÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı koordinasyonunda öğrenciler tarafından yürütülüyor. Proje kapsamında Sesli Betimleme Derneği’nden eğitim alan gönüllü öğrenciler, 2019 yapımı Dilsiz filmine sesli betimleme, işaret dili ve alt yazı seçenekleri ekleyerek görme ve işitme engellilerin erişimine sundu. İnzivaya çekilmiş usta bir hattat ile genç bir ressamın yollarının kesişmesini konu alan Dilsiz filmi yeni hâliyle üniversitede gösterildi. Oyuncular ve yönetmenin katılımıyla yapılan bu özel gösterimin ardından film Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Sesli Betimleme Derneği, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı`na bağışlandı.

Proje ve ödül hakkında değerlendirmelerde bulunan Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Kudret Doğan proje ile farkındalık sağlamayı ve özel gereksinimli bireylerin hayatın her alanına erişimlerine destek sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Farklı filmlerle sürdürülmesi planlanan projenin ödül almasını da değerlendiren Doğan, “Çabalarımızın karşılığını filmi hep birlikte izlerken, yüzlerdeki tebessümü görerek almıştık. Türkiye’nin en iyi sosyal sorumluluk projesine aday gösterildiğimizi öğrendiğimizde ise mutluluğumuz daha da arttı. Bu ödül kültür sanat faaliyetlerinin birleştirici yanını da gösteriyor” dedi.

`İyilik ve güzellik bizim elimizde`

Projeye sesli betimleme yaparak dâhil olan gönüllü öğrencilerden Hatice Kübra Kurt, Sesli Betimleme Derneği’nden aldığı eğitimle bir şekil, eşya veya resmi betimlemeyi öğrendiğini kaydederek, “Bir fayda sağlamak, güzel bir iş peşinde olmak, en önemlisi bir yüzde sıcak bir gülümsemenin vesilesi olabilmek hayattaki en önemli şey” dedi.

Projeye metin yazarı olarak emek veren Sema Şirin de projenin kendisine olumlu etkileri olduğunu söyleyerek, “İyiliği ve güzelliği her daim diri tutmak bizim elimizde. Bence elinden gelen herkes böyle bir şey için gönüllü olmalı. Olmalı ki aramızdaki sınırlar kelimeler aracılığıyla ortadan kalksın” dedi.

Haber Linki: https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/ogrenciler-engelsiz-bir-yasam-icin-el-ele-verdiler-6656324

Sayfa Görüntüleme : 807