On Yılda Bir İnşaat 2

On Yılda Bir İnşaat 2

Betimleyen: Burcu Melis POLAT

Dikey dikdörtgen şeklindeki afişte, arkada tek tük ağaçların olduğu çimlerle kaplı bir alan gözüküyor. Çimli alanın ön kısmına büyük bir çukur kazılmış; kazılırken çıkarılan topraklar çukurun arkasında, afişin sağ ve sol üstünde birikmiş görünüyor. Soldaki birikmiş toprağın arkasında, kırmızı renkte parlayan bir sokak lambası var. Açılan çukurun içine girmiş olan 30’lu yaşlarının başındaki Sudi (Şevket Çoruh) solda ve 35-40 yaşlarındaki Ali (Emre Kınay) sağda. Sudi’nin sol arkasında sadece ucu gözüken bir kürek; Ali’nin sağ arkasında ise siyah rugan ayakkabısı ve kahverengi kumaş pantolonun çok az kısmı gözüken bir adam var. Adam ve kürek kazılmış çukurun içinde. Çukurun kenarında, şaşkın ve korkmuş bir şekilde karşılarına bakan Ali ve Sudi var. Önlerindeki göğüs hizalarına gelen toprakta; sadece ucu gözüken bir kazma var. Kazmanın önünde, kenarlarının biraz içinden siyah ince bir çizgi geçen; sarı renkli, dikdörtgen, demir bir levha var. Levha, yassı alt uç köşelerinden toprağa hafifçe gömülmüş ve üzerinde: “ON YILDA BİR İNŞAAT 2” yazıyor. Daha küçük puntolu “ON YILDA BİR” kısmı levhanın üstüne konumlandırılmış ve “ON”, harf ile yazılmış. Siyah toprak yığını simgesi; levhanın altındaki, daha büyük puntolu “İNŞAAT” kelimesinin “T” harfinin alt ucuyla bitişik. Yığının sağ arkasında, toprağa saplanmış siyah bir kürek var. Rakam ile yazılmış “2”, toprak yığını simgesinin üzerine hafifçe gömülü. Simgenin tam altına denk gelecek şekilde, küçük puntoyla “YÖNETMEN: ÖMER VARGI” yazmakta. Levhadaki yazıların hepsi siyah ve büyük harflerle yazılmış.

“EMRE KINAY, ŞEVKET ÇORUH” isimleri afişin en üstündeki mavi gökyüzüne yazılmış. Sarı ve büyük harflerinin kenarları ise siyah renkle gölgelendirilmiş. İsimlerin hemen altında; alt ve üst kenarları düz bir çizgi oluşturacak şekilde yan yana birleşmiş küçük karelerde, sırasıyla: “Remzi (Itri Koşar), Nazife (Yeşim Büber), Şevket (Tuncay Beyazıt), Sedat (Şehsuvar Aktaş), Olga (Anastasia Beloborodova), Gazeteci Kadın (Günay Karacaoğlu), Müezzin Ferruh (Ayhan Taş), İmam Sabi (Burak Satıbol), Celal (Emre Törün), Miço Hasan (Şevket Çemç), Rıza (Bülent Kayabaş)” yer alıyor. Sondaki kare diğer karelerden hafif büyük ve sağa eğik şekilde diğerlerinden biraz ayrı duruyor. Birleşmiş küçük karelerin oluşturduğu düz hattın sağ ucu hafif yukarı kalmış; afişin üst kısa kenarına tam paralel değil.

Çukurun içindeki Sadi ve Ali’nin göğüslerinin alt kısmı toprak nedeniyle görünmüyor. Sudi’nin üzerinde beyaz bir atlet var; atletinin yuvarlak yakasından siyah ve beyaz göğüs kılları çıkmış. Önleri dökülmüş siyah kıvırcık saçları, siyah ve gür bıyığıyla birleşmiş kirli sakalı var. Sağ kaşı kavisli bir şekilde yukarıdayken, sol kaşı aşağıda. Kısıldığı için rengi gözükmeyen sol gözüyle ve kırışık alnıyla, karşıdaki bir noktaya korkmuş bir ifadeyle bakmakta. Yüzünü Ali’ye doğru hafifçe döndürdüğü için sol kulağı gözükmüyor.

Ali’nin üzerine krem rengi, yakası ve yatay çizgileri kahverengi olan bir giysi giymiş. Geniş ve kısa boynu; Sudi’ye göre küçük bir burnu, gür siyah saçları, mavi gözleri var. Yarım açtığı ağzında ön dört dişi görünüyor; ağzının içinde zar zor seçilen dili ise hafifçe bükülmüş. Çatık kaşlarının arasında iki çizgi var; “Hapı yuttuk.” dermiş gibi tam karşıya bakıyor. 

Sarı levhanın sağ önündeki toprağa gömülmüş olan aynı boyutlu bir diğer levhada; filmden bir kare gösteriliyor. Olga ve Elena (Natalia chubenko); üst vücutları çıplak olarak yüz üstü yere uzanmış olan Ali ve Sudi’ye masaj yapıyor. Aynı pembe elbiseleri giymiş, yüzleri seçilemeyen Olga ve Elena; Sudi ve Ali’nin sırtına oturmuş. Bu levhanın sağ üst köşesinde, büyük ve sarı harflerle: “GÖMMEYE DEVAM!” yazıyor; ikinci kelime ilk kelimenin altında. Levhanın sol tarafında, toprağa dolar desteleri saçılmış.

Görünmeyen beş satırlık sarı yazıların altındaki, afişin en altına ortalanmış: “7 KASIM’DA SİNEMALARDA” bilgisi, kenarları siyahla gölgelendirilmiş sarı harflere sahip. Verilen bu bilginin sağında ve solunda yer alan semboller küçük olduğu için seçilemiyor.

Sayfa Görüntüleme : 872