Pedagog ve Aktivist Hellen Keller

Betimleyen: Ela Korgan

Betimleme:

Siyah fonlu, siyah beyaz portre fotoğrafta yirmili yaşlarının başlarındaki Pedagog ve Aktivist Helen Keller, üst bacaklarını kaplayan ebattaki brail alfabesiyle basılmış, ortasından açık bir kitapla bedeni soluna dönük şekilde tebessüm ederek oturuyor ve sol yanında duran ince, 30- 35 santimlik vazonun içindeki üç beyaz gülden birini nazikçe tutmuş, kokluyor. Gülü tutan elin içi bize doğru bakıyor. Güllerin taç yapraklarının bir kısmı dışa doğru kıvrılmış ve bu, açalı birkaç gün olduğu izlenimini uyandırıyor. Keller’in sağ eli kitabın üstünde, serçe parmağında ise ince, düz bir yüzük takılı.

Açık tonlarda olduğu anlaşılan uzun saçları, yanlarından kulağını da örtecek şekilde getirilerek ensesinde topuz yapılmış ve kulağını örten kısım daha dalgalı. Geniş, çıkık alnına düşmeyen perçemleri soluna ve sağına doğru irice kıvrılarak bırakılmış. Sağ profilinden gördüğümüz pürüzsüz oval yüzü aydınlık.  Yanakları ise dolgun. İnce ve düz kaşları; kanatları açık, zarif bir burnu var. Kıvrık kirpikli gözleri yarı kapalı izlenimi uyandırıyor. Dolgun dudakları ve küçük çenesi Helen Keller’e sevimli bir hava vermiş.

Dizden aşağısı görünmeyen Helen Keller’in bedeni zayıf ve üzerinde parlak kumaştan yapılmış dökümlü, beyaz, balon kollu ve düğmeli bir elbise var. Manşetleri bilekten oturmuş olan elbisenin kolları yukarı doğru genişliyor. Elbisenin üst bedeninde ve omuzdan dirseklere inen kısımlarında pilisesi var. Balıkçı yaka ve yakasında büyükçe bir fiyongu olan bu giysi üstten bol ve belden oturtmalı. Elbisenin ikinci ve üçüncü düğmesinin arasında aşağı doğru bakan bir gül var.

Sayfa Görüntüleme : 445