Salvator Mundi

Salvator Mundi

Betimleyen: İpek KÖKEŞ

Eser Sahibi: Leonardo da Vinci

Teknik: Tuval üzerine yağlı boya

Ebat: 66 x 45 cm

Yıl: 1490 – 1500

Simsiyah bir fonu olan dikey dikdörtgen tabloda, yalnızca belden yukarısı resmedilen bir erkek, sağ elini omuz hizasında havaya kaldırmış, sol elinde ise şeffaf bir küre tutuyor.

İfadesiz bir şekilde tam karşıya bakan orta yaşlı ve açık tenli erkeğin uzun, açık kahverengi saçları var. Çene hizasından itibaren kıvrılmaya başlayarak omuzlarına kadar uzanan saçları erkeğin kulaklarını kapatıyor. Ne geniş ne de dar olan alnındaki kavisli kaşları belli belirsiz resmedilmiş. Fazla büyük olmayan gözlerinin rengi, görselin kalitesi çok iyi olmadığı için anlaşılmıyor. Gözlerinin altında ve üstünde hafif bir karartı var. Küçük ancak uzun olan burnunun ucu kalkık değil. Dümdüz bir çizgi halindeki ince dudakları neredeyse cildiyle aynı renkte. Dudaklarının üstündeki hafif karartı, seyrek bir bıyığı andırıyor. Benzer şekilde, dudaklarının hemen altında ve çıkık çenesinin etrafında da sakala benzer belli belirsiz bir karartı var. Yüzünden erkeğin kilolu olmadığı anlaşılıyor.

Yakasında bir çizgi olarak uzanan ve göğsünde çarpı yapmış kahverengi işlemeli kalın şeritler olan mavi bir kıyafet giyen adamın omuz hizasında kaldırdığı sağ elinin yüzük ve serçe parmakları kapalı. Orta parmağı, tıpkı baş parmak gibi dik duran işaret parmağına doğru kıvrılmış. Göğsünün biraz altında duran sol elinde ise orta büyüklükte, şeffaf bir küre var. Yer yer parlayan kürenin içinden erkeğin avcu gözüküyor. Erkeğin parmakları uzun; tırnaklarıysa kısa ve temiz.

Simsiyah bir fonu olan tabloya soluk renkler hakim. Fırça darbeleri ise neredeyse hiç belli olmuyor. 

Sayfa Görüntüleme : 738