Sesli Betimleme Derneği (SEBEDER) Ve Turkcell Hayal Ortağımdan Sesli Betimleme Seferberliği

Sesli Betimleme Derneği (SEBEDER) Ve Turkcell Hayal Ortağımdan Sesli Betimleme Seferberliği

SEBEDER ve Hayal Ortağım işbirliğiyle geçtiğimiz günlerde (26 Nisan Perşembe) 11:00-14:00 saatleri arasında Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED) Atatürk Salonu’nda Sesli Betimleme toplantısı yapıldı. Sesli Betimleme’nin engellilerin hayatındaki yeri ve yayıncılıkta Sesli Betimleme konularının konuşulduğu etkinliğe kanallar ve yapımcılar yoğun ilgi gösterdi. Organizasyonda Kanal D, TRT, Digiturk, Tivibu, TAFF, BKM ve Bir Film’e engellilerin, kültür ve sanata engelsiz erişimine katkılarından dolayı birer plaket verildi.

Sunuculuğunu SEBEDER YK üyesi ve Sesli Betimleme Koordinatörü Emine Kolivar ve SEBEDER YK üyesi Olgun Yılmaz’ın birlikte üstlendikleri toplantı, saat 11:30 ‘da Vatanım Sensin dizisinin 1 dk’lık Sesli Betimleme’siz ve Sesli Betimleme’li versiyonlarının gösterilmesinin ardından Olgun Yılmaz ve Emine Kolivar’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Açılış konuşmasından sonra Turkcell Engelli Çözümleri Ürün Yöneticisi Gamze Sofuoğlu söz aldı. Sofuoğlu şunları söyledi:

“Dünyada bir ilk”
 

“Sivil toplum kuruluşu olan Young Guru Akademi (YGA) ortaklığında Turkcell Hayal Ortağım adıyla görme engelliler için proje oluşturduk. Sesli Betimleme Derneği işbirliğiyle kurduğumuz sesli betimleme servisimiz, sinemalarda filmdeki konuşma olmayan sahneleri betimlemeye yarayan, filmle senkronize çalışabilen, saniye saniye sesli betimleme yapan bir mobil uygulamayı hayata geçirdik. Şimdi bunu vizyon filmlerinde olduğu gibi, TV programlarına da uyarlamaya başladık. Program başladığında kullanıcı uygulamayı başlatıyor ve betimleme, programla otomatik senkron oluyor. Kullanıcı bir taraftan programı dinlerken, konuşmaların olmadığı yerlerde de detaylı sesli betimlemelere ulaşıyor. Dünyada bir ilk olan sesli betimleme uygulamamız sayesinde bugün kullanıcılar sinema, TV ve müzelerde rahatça hareket edebiliyor, sosyal hayata dahil olma imkanı buluyor. Bu da bize gösteriyor ki, engelli projelerine bakış artık doğru bir yönde ilerliyor ve erişilebilirlik hak ettiği değeri görüyor, Turkcell olarak biz de erişilebilir çözümleri Türkiye’de sahiplenen şirket olmak istiyoruz.”

Gamze Sofuoğlu’nun ardından sahneye Türkiye’nin görme engelli ilk bürokratı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakanlık Müşaviri ve Sesli Betimleme Derneği Başkanı Kenan Önalan davet edildi. Kenan Önalan ise şöyle konuştu:

“Sesli Betimleme Yasası’nı bekliyoruz”
 

“Görme ve işitme engellilerin film izleyebilmelerine olanak sağlayan sesli betimleme uygulamaları dünyada 1980’lerde başladı. Türkiye’de ise ilk kez 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde kurulan bir öğrenci grubunun çalışmalarıyla uygulamaya geçmiş, 2010 yılında, Sesli Betimleme Derneği çatısı altında kurumsal yapılaşmasını oluşturmuştur.
İlk olarak TV’da dizilerin görmeyen ve işitmeyenler için erişimi Kanal D ve TRT dizileri ile gerçekleşti.
Sesli-yazılı betimleme ve işaret dili tercümesi ile erişim daha sonra dijital platformlarda Digiturk ve Tivibu ile eş zamanlı yayına geçti. Turkcell Hayal Ortağım uygulaması, sinemalarda görme engelliler için özgür ve bağımsız izleme olanaklarını sağladı. Bu güne kadar çok sayıda filmi, tiyatro oyununu, bale, müze, sergi, konferans, sunum ve eğitim materyallerini kısaca görsel ve işitsel her türlü ürünü görmeyen ve işitmeyenler için sesli betimlemeli, ayrıntılı altyazı ve işaret dili seçenekleriyle entegrasyonunun sağladık. Türkiye’de alanında ilk ve tek olan dünyada saygın kurumlarca takip edilen, uluslararası sertifikasıyla kendini geliştiren Sesli Betimleme Derneği profesyonelleşen çalışmalarını her geçen gün artırarak devam etmektedir.
 

Bugün çok sayıda televizyon kanalı ve film yapım şirketleriyle ortak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. En büyük hedefimiz, Sesli Betimleme Yasası’nın genişletilerek daha kapsamlı bir hale getirilmesi için çalışmaktır. Bu yasayla birlikte, Türkiye`deki tüm görme ve işitme engelli vatandaşların görsel ve işitsel materyallerden, herkesle birlikte eş zamanlı ve eşit olarak yararlanması sağlanmış olacak. Tüm sinema filmlerinin, sesli-yazılı betimleme ve işaret dili tercümesi seçeneklerinin bulunacak.
Ayrıca seyahatlerde, yurtiçi uzun mesafe otobüs ve tren seferlerinde, uluslararası uçak seferlerinde görme ve işitme engellilerin de seyredebileceği sesli-yazılı betimlemesi ve işaret dili tercümesi yapılmış görsel yayınların ve filmlerin yer alması da çok önemli bir ihtiyaç olarak yer alıyor. Bu alanda başından beri Turkcell Hayal Ortağım uygulaması kapsamında vizyon filmlerinin görmeyenlere erişimi için sesli betimlemeye destek veren başta Turkcell olmak üzere BKM, TAFF ve Birfilm yapım şirketlerine ayrıca teşekkürü borç biliriz. Turkcell Hayal Ortağım uygulaması şu an sadece görme engellilerin sinema filmlerine erişimini özgür kılıyor. İşitme engellilerinde detaylı alt yazı ve işaret dili tercümesiyle erişimini sağlayacak çalışmalarla erişimin tam sağlanacağı platformlara ihtiyacımız var. Bu konuda Turkcell Hayal Ortağım Projesi’nin başlattığı çalışmaların hayata geçirilmesini heyecanla beklemekteyiz. Türkiye’deki tüm yapımcıların da aynı duyarlılık ve hassasiyetle taşın altına ellerini koymalarını da arzu ediyoruz.
Betimleme çalışmalarının doğduğu yer olarak ve hala devam eden desteklerinden dolayı Boğaziçi Üniversitesine de ayrıca teşekkür ederiz.”
 

Konuşmalardan sonra SEBEDER YK üyeleri, Tukcell temsilcileri ve YGA temsilcisi tarafından TRT, Kanal D, Tivibu, Digiturk, TAFF, BKM ve Bir Film’e plaketleri verildi.
Engelli bireylerin teknolojik ihtiyaçlarına cevap veren fikirler üretmek ve bu fikirlerin uygulamaya geçirilmesi yönünde görüş birliğine varılan toplantı, kokteyle geçilmesinden sonra saat 14:00’da sona erdi.

 

Sayfa Görüntüleme : 1588