TED Koleji Öğrencileriyle “Engelsiz İletişim” Konulu Söyleşi Gerçekleştirildi

TED Koleji Öğrencileriyle “Engelsiz İletişim” Konulu Söyleşi Gerçekleştirildi

Sesli Betimleme Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Olgun Yılmaz ve Çiğdem Banu Yeşilırmak, Türk Dili ve Edebiyatı Zümremizin davetlisi olarak 3 Ocak 2017 tarihinde lise öğrencilerimizle "Engelsiz İletişim" konulu bir söyleşi gerçekleştirdiler.

“Aslında hayatı engelli kılan, sizlerin ya da bizlerin koyduğu engeller. Yoksa hayat hepimiz için eşit” diyen Olgun Yılmaz,  sesli betimlenin görme engelli bireylerin film ve dizi izleyebilmeleri için geliştirilen bir teknik olduğunu anlatarak, ülkemizdeki tarihçesinden, derneğin kuruluş amacı ve faaliyetlerinden bahsetti.

Bir filmde diyaloglar haricindeki, olayın geçtiği mekân, zaman, karakterler, sessiz gelişen olaylar ve dikkat çeken görsel öğelerin betimlenerek bir dış ses tarafından anlatılması tekniği olan sesli betimlemenin ülkemizde 2006 yılından itibaren Boğaziçi Üniversitesi’nde küçük bir öğrenci grubu tarafından özveri ile sürdürülerek 2010 yılında, Sesli Betimleme Derneği çatısı altında kurumsal yapılaşmaya geçtiğini belirtti.

Derneğin Yönetim Kurulu üyeliğinin yanı sıra metin yazarı ve seslendirmenlerinden olan Çiğdem Banu Yeşilırmak, öğrencilerimize sesli betimlemeli bir film izleyip izlemedikleri sorusunu yöneltti ve bu konudaki düşüncelerini öğrendi. Bu bağlamda filmlerdeki anlatım tekniklerinden yola çıkarak hayatı doğru anlatma ve kendimizi ifade edebilme becerimizi geliştirebileceğimizi belirten Irmak, sahne aralarındaki 3-5 saniyelik görsel akışı betimlerken nelere dikkat ettiklerini de öğrencilerimizle paylaştı. 120 dakikalık bir dizinin sesli betimlemesinin 20 saatte yazılabildiğini söyleyen ve bu işin zorluğuna dikkat çeken Irmak, isteyen öğrencilerimizin derneği ziyaret edebileceklerini belirtti.

 

Haber Linki; https://www.tedankara.k12.tr/index.php/kampuste-yasam/haberler/item/1449-sesli-betimleme-dernegi-ogrencilerimizle-engelsiz-iletisim-konulu-soylesi-gerceklestirdi

Sayfa Görüntüleme : 2318