Tarık Akan

Tarık Akan

Betimleyen: Barış Can OKUR (Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi)

Yatay dikdörtgen biçimindeki fotoğrafta 60’lı yaşlarındaki Tarık Akan sağ omzuyla resimli bir duvara yaslanmış doğrudan objektife bakarak gülümsüyor. Geniş alınlı, belirgin çeneli, köşeli bir yüze sahip. Geniş alnının altında kaşları gözleri neredeyse bitişik olacak kadar yakın ve kulaklarına doğru olan kısımları daha yoğun ve gri renkli. 

Gözlerinin altında koyu pembe renkli göz orta torbalarından şakaklarına ve kulaklarına doğru kaz ayağı çizgileri uzanıyor. Geniş burnunun ucu gülüşünden dolayı aşağıya doğru düşük duruyor. Burnundan ağız kenarlarına doğru derin bir çizgiyle ayrılan al yanakları gözlerine doğru toplanmış ve ışık yansıması ile parlıyor.  Gülüşünde belli belirsiz ince üst dudak çizgisinin altında sadece beyaz üst dişleri görünüyor. Kemikli çenesinin altından hafif gıdısının üzerine gölge vuruyor. Ön kısımları daha koyu ağırmış ortadan ayrılmış gri saçları kulaklarının üzerine dökülüyor.

Sol omuzu biraz daha önde ve çapraz duruyor. Göğüs hizasından üzeri görünüyor. Üzerindeki kalın lacivert trikonun yakasının üstünde boyun kısmına uzanan içindeki beyaz tişörtün yakası görünüyor. Sağ omzunu duvara yaslamış olduğundan, sağdan vuran ışık sadece yüzünün gölgesini duvara düşürüyor. Tarık Akan’ın ağız hizasına denk gelecek şekilde omzunu yasladığı yerden duvarın fotoğrafta sol kısımda kalan kısmı kalın siyah bir çizgi duvarı ortadan ayırmış. Altta kalan kısımda sarı ve siyah çizgilerle boyalı, üst kısmı fotoğrafın solda 1 parmak kalınlığında dikdörtgen koyu mavi boya etrafı siyah ile çerçevelenmiş. Üst kısmın geri kalanı Tarık Akan’ın durduğu yere kadar beyaz üzerine aralıklı siyah çizgili, onun solunda kalan kısımda sol omzunun üstü 1 parmak kalınlığında petrol mavisi boyalı. Kafasının tam solunda bir trafik lambası çizimi var. Trafik lambasının üzerinde üstten alta küçük kırmızı, daha büyük sarı ve yeşil orantısız yuvarlaklar var. Fotoğrafın sağ tarafında üstte bir araba çizimin tekerlekleri görünüyor.

 

Sayfa Görüntüleme : 765