Tavus Kuşu

Tavus Kuşu

Betimleyen: Muhammed Ali AYATA (Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi)

Yatay dikdörtgen fotoğrafta ön planda bir tavus kuşu ve arka planda net bir şekilde taşlı bir toprak ve onun arkasında resmin sol orta tarafında üç kahverengi ağaç gövdesi var. 

Tavus kuşunun bedeni yetişkin ortalama bir insanın bacaklarıyla yaklaşık aynı uzunlukta duruyor.Tavus kuşu kendi genişliğinin on katı genişliğinde, kendi uzunluğunun ise iki buçuk katı uzunluğunda devasa kanatlarını tamamen açmış. Kendi gövdesi koyu mavi renginde ve başına doğru çıktıkça üçgenimsi bir şekilde inceliyor. İnce uzun boynunun üzerinde kanca şeklinde kirli beyaza yakın gagası ve her iki gözünün etrafını saran yuvarlak beyaz desenlerini dikkat çekiyor. Gövdesinin altında ise beyaz paça tüylerinin altında uzayan uzun ve oldukça ince bacakları gagasının rengine oldukça yakın kirli bir beyaz rengine sahip ve tavuk gibi birçok kuşun bacakları ile aynı dokuda gözüküyor. Ayakları ise yine diğer kuş ayakları gibi parmakları birbirinden oldukça ayrık dört araları perdeli parmaktan oluşuyor, ayaklarınınher birinin genişliği kafasının üç katı kadar.

Kanatlarına gelirsek, dev kanatları yarım bir yuvarlak şeklinde açılmış, tüylerinin geneli koyu kahverengi renginde, kenarları ise canlı açık bir yeşil ile sarı renkli tüylerinin karışımından oluşuyor. Kanadında yaklaşık yüz kere kendini tekrar eden şekli yumurtaya benzeyen, en dışında koyu yeşil renkleri, biraz içerisinde sarı bir çizgi ve onun da içerisinde bir yanı koyu sarı ve diğer yanı açık mavi ve o açık mavinin içinde bir siyah yuvarlaktan oluşuyor. Bu siyah yuvarlak ve yumurta şekli ile desen göze oldukça benziyor. Bu desen kanadında oldukça sık bir şekilde var, kanadının altında daha sık ama daha küçük bir şekilde ve yukarı çıktıkça boyutları büyüyen ve sıklığı azalan şekilde devam ediyor. Gövdesi ile kanatlarını da açık canlı renkte pullu desene sahip tüyleri birleştiriyor.

Sayfa Görüntüleme : 875