The Battleship Island – Haşima Kömür Madeni

The Battleship Island – Haşima Kömür Madeni

Betimleyen: E.Berre GÜMÜŞ

Dikey konumlandırılmış afiş Haşima Kömür Madeni’nde çekilmiş bir fotoğraftan oluşuyor. Bembeyaz ve bulutsuz gökyüzünün ortasında, siyah ve büyük harflerle “1945 HASHIMA, WE CALLED IT HELL ON EARTH” yazıyor. Arka fonda kömür madeninin binaları, madenden kömürün çıkarılıp taşındığı kızaklı rampalar ve Korece afişlerin asılı olduğu kule bulunuyor.

Maden işçileri boş alanda toplanmışlar. En önde soldan sağa doğru Park (Song-Joong-Ji), Lee Gang-ok  (Jung-min Hwang) ve kızı So-hee (Su-an Kim), Choi Chil-sung (So Ji-seob) ve Mallyon (Lee Jung-hyun) duruyor.

Toplulukta tek kadın Mallyon ve So-hee. Madencilerin hepsi perişan kıyafetler içinde, üstleri kömür isiyle kirlenmiş, siyah saçları kısacık kesilmiş haldeler. Bazıları tepesinde fener olan kask takmış.

Park, 40’larında, kirli üniformasının sol kolunda beyaz bir bant var. İki eliyle kazmayı tutmuş çenesini sıkmış halde karşıya bakıyor. Kaşları düşük, gözleri sabit, burnu düz ve dudakları kalın.

Lee Gang-ok, 40’larında, geniş kulaklı, saçını bandanayla kapatmış, bıyıklı, ince kaşlı ince gözlü bir adam. Üzerinde gri renk işçi tulumu var, kızını korumak için kendine sıkıca bastırmış. So-hee siyah uzun saçlı 10’lu yaşlarında bir kız çocuğu, korkuyla babasına sığınmış, üzerinde kirli kareli bir gömlek var.

Choi Chil-sung, 20’lerinde genç bir adam, kısa saçlı, kalkık kaşlı, ince burunlu ve sivri çeneli. Üzerinde kömür karasına bulanmış iş tişörtü ve pantolonu var. Sağ elinde tuttuğu ve eliyle sıktığı alet afişte görünmüyor.

Mallyon, 20’lerinde, orta boylu, saçlarını arkada topladığı halde kısa saçları önüne gelmiş, düz kaşlı, ince burunlu, ufak dudaklı bir kadın. Boynuna ince kumaştan atkısını bağlamış, bordo renkli belini açıkta bırakan bir ceket, içine bej rengi gömlek ve siyah kısa paçalı pantolon giymiş. Sol elini yumruk yapmış sıkıyor.

Önlerinde, kalça hizalarında büyük, beyaz ve kirlenmiş harflerle “THE BATTLESHIP ISLAND” yazıyor, hemen altında “8.4.17” yazılı.

Sayfa Görüntüleme : 1909