The Persistance Of Memory / Belleği Azmi/ Eriyen Saatler

The Persıstance Of Memory / Belleği Azmi/ Eriyen Saatler

Eser Sahibi: Salvador Dali

Akım: Sürrealizm, gerçeküstücülük

Teknik: Tuval üzerine yağlı boya

Yılı: 1931

Ebadı: 24cm x 33cm

Sergilendiği Yer: National Museum of Art, New York, ABD / Ulusal Sanat Müzesi, New York, ABD

Betimleyen: Burcu Melis POLAT

Tabloda genel olarak koyu tonlar hakim. Eriyen saatlerin olduğu büyük bir kara parçası, arkadaki deniz ve kayalığın arka planla kalmasına neden olmuş.

Tablonun sağ üstünde, büyük kara parçasının arkasında kalmış kayalıklar; gökyüzünden gelen ışıkla altın sarısı parlıyor. Açık gökyüzünün üst kısımları mavi, alt kısımları ise açık sarı renkte. Kayalığın gölgesi, çok az bir kısmı görünen durgun suya yansımış. Gökyüzü, durgun su ve kayalık; tablonun büyük bir kısmını kaplayan kara parçasının aksine aydınlık resmedilmiş. Denizden öne doğru gidildikçe, geniş alana yayılmış karanlık ve kurak toprak dikkat çekiyor. Ortalıkta bir ağaç ya da herhangi  bir yaşam belirtisi yok. Sol üstte, deniz kıyısına yerleştirilmiş mavi renkli, dikdörtgen tahta görünümlü bir tabla var. Tabloda, 3 eriyen saat ve 1 metal cep saati görülmekte. Eriyen saatlerden sadece masadakinin çerçevesi sarı, diğer ikisininki gümüş renkte.

Daha kalın bir diğer tabla ise sol altta; diğer tabladan daha yakın. Masaya benzeyen bu turuncu tablanın sağa bakan kenarı, tablonun alt kenarıyla 45 derecelik bir açı yapmış; durgun suya bakan tarafı ise tablonun alt ve üst kenarına paralel.  Turuncu masa tablasının üzerinde; kurumuş üç dalı olan küçük gri bir ağaç, sıcaktan erimiş gibi bir görüntüsü olan sarı çerçeveli bir saat ve daha küçük boyutlu bir cep saati var. Küçük ağacın sağa doğru uzanmış dalına, erimiş bir saat daha ortasından bir çarşaf gibi asılı. Saatin rakamlarının olduğu kısmın sadece yarısı tabloya dahil edilmiş. Görünen kısımdaki yelkovan 6 rakamını gösteriyor.

Kurumuş ağacın sağ çaprazında, tabla üzerinde yer alan diğer erimiş saatin alt yarısı, tablanın sağa bakan köşesinden aşağı doğru sarkmakta. Saatin masadaki üst yarısında yelkovan, bulanık görünen 11 sayısının üzerinde. Akrep ise saatin sarkık ve dalgalanmış alt bölümünde; 7 sayısının biraz altını işaret etmiş. 12 ve 1 rakamlarının orta hizasına konmuş sineğin gölgesi, 12 rakamına doğru uzanıyor. Tablonun sol alt köşesinde kalmış kısmında, turuncu masanın üzerine gölge düşmüş. Gölge içindeki bu kısımda; küçük ve kapalı bir cep saati, parlak kahverengi olduğu için dikkat çekmekte. Bu cep saatinin üzerindeki yaklaşık 20 karınca, saati yiyormuş gibi görünüyor. Saatin merkezine doğru yönelen karıncalar, dairesel bir şekil oluşturmuş. Birkaç karınca bu dairesel oluşumun dışında, cep saatinin farklı kısımlarında duruyor. Masanın sağına, büyük kara parçasının üzerine çapraz olarak serilmiş çarşaf benzeri, beyaz ve kıvrımlı bir cisim var. Cisim, kahverengi karanın gölgeli kısmında 45 derece açıyla uzanmış. Bir başka erimiş görünümlü saat, cismin üzerinde duruyor. Saatin alt yarısı, çarşafın görünmeyen arka tarafına doğru uzanmış. Saatin üst yarısındaki yelkovan, 12 rakamında. İlk bakışta cismin ne olduğu anlaşılmasa da dikkatli bakıldığında, anormal derecedeki büyük gözü ve kirpikleri dikkat çekiyor. Uzun kirpiklerinin altında büyük kahverengi bir burnu var. Göz ve kirpik, çarşaf gibi duran beyaz örtümsü şeyin üzerinde, cismin turuncu masaya yakın tarafında. Kahverengi burun ise gözün başladığı hizada, çarşafın altından çıkmış.

 

 

Sayfa Görüntüleme : 959