The Wounded Deer

The Wounded Deer

Eser Sahibi: Frida Kahlo

Akım: İlkelcilik (Primitivism)

Teknik: Yağlıboya

Yılı: 1946

Ebadı: 30 cm x 22,4 cm

Sergilendiği Yer: Houston, Teksas

Betimleyen: Yeliz Saygınar

Ormandaki ağaçların arasında, yüzü ve boynunun üst kısmı Frida Kahlo’ya ait yaralı bir geyik bakıyor. Göğüs ve sırt kısmında, dokuz okun saplı olduğu yerlerden kan sızmış.

Geniş gövdeli, sarı ve koyu kahverengi renklerdeki ağaçların dalları ve yaprakları yokken; geyiğin hemen berisinde, sağa doğru ayakları boyunca uzanan, kırılmış, yeşil yapraklı taze bir dal uzanıyor.

İri gövdesi sola dönük duran geyiğin ince ön ve arka bacakları geniş bir açıyla durmakta. Ortasında hafif kırışıklık olan geniş alnının altındaki bitişik siyah kaşları, kanatlarını açmış bir martıyı andırıyor. Yorgunluktan kapanacakmış gibi duran gözkapaklarının çevrelediği, üst kısmına rimel çekilmiş gibi siyah badem gözleri hüzünle bakıyor. Otuzlarının ortasında gibi gösteren, oval ve esmer yüzüne göre, burnu biraz irice. Kapalı tuttuğu küçük pembe dudakları, alnı, sol yanağı ve burun ucu, ten renginden daha aydınlık.  Sol kulağında yuvarlak, iki nokta şeklinde top gibi beyaz bir küpe takılı. Kulağın hemen üstünde daha büyük geyik kulağı yükseliyor. Sağ tarafında yalnızca geyik kulağı seçiliyor. Ortadan ayrılmış, geriye doğru hafifçe kabaran ve yer yer ışık düşen siyah saçlarının arasından iki boynuz uzanıyor. Açık ten rengi olan boynuzların gölgeli yanları daha koyu. Büyükçe duran soldaki boynuzda beş, sağdakinde ise küçük dört çıkıntı bulunuyor.

Boynunun alt kısmı, gövdesinin sol yanı ve arka bacağına doğru kimi yerler siyah ve açık kahve tondayken, bacak ve karın tüyleri çok daha açık renkte. Göğsünde dört, gövdenin sol yanından arkaya doğru saplı beş sarı okun arka uçlarında iki sıra beyaz tüy takılı. Göğsün en üstündeki ok yeni saplanmış ve daha çok kan sıçratmış gibi duruyor. Arka sol bacağının üst kısmı daha kalın, diğer bacakları ise ince. Ağır görünen gövdesini, küçük siyah toynaklarının ucuna basarak taşıyor.

Kasvetli bir hava oluşturan sık gövdeli ağaçların ardında, yeşilli mavili bir deniz ve üstünde bulutlu gökyüzü seriliyor. Sol tarafta denize doğru dokuz ağaç sıralanırken, sağda kalanlar daha geniş ve bitişik olduğu için sayılamıyor. Soldaki ilk iki ağacın arasından, gerideki küçük yapraklı fidanlar seçilirken, ilk ağacın kökleri toprağın dışından uzanmakta.

Toprağın ön kısmı, yosun gibi bir yeşillik kaplı. Denize doğru gidildikçe, koyu kahve ve siyah bir renk almış.

Ortadaki açık alanda, beyaz bulutların arasından çıkan sarı renkli yıldırım, birkaç koldan damar gibi yayılarak denize iniyor.

Tablonun sol alt köşesinde siyah renkli büyük harflerle “FRİDA KAHLO. 46. CARMA” imzası yer almakta.

 

Sayfa Görüntüleme : 791