UZAY-GALAKSİLER-GEZEGENLER-YILDIZLAR

KUZEY IŞIKLARI

Betimleyen: Tuğba Akkaya

Dikdörtgen formdaki görselde gökyüzü gece karanlığında aşağıdan eğim verilerek çekilmiş. Sağ alt köşeden sol alt köşeye kadar sıralı on sekiz adet karartı halinde çam ağaçları yer alıyor. Ağaçların üstünden itibaren mor ve yeşil ışımalar parçalı hallerde göğe doğru yükseliyor ve görselin tamamını kaplamış durumda. Işıkların arasından belli belirsiz yüzlerce yıldız görünüyor.

Devamı için Tıklayınız

DANS EDEN GALAKSİ

Betimleyen: Gaye Nur Kurtoğlu

Uzayın karanlık boşluğundaki Dans Eden Galaksi, eğimli yukarıdan aşağı duruyor ve yanında su girdabına benzeyen mavi bir ışık hüzmesi var. Çevresinde ise oval ve ovale yakın olan çizgi şeklinde ışık hüzmeleri var.

Devamı için Tıklayınız

AYDAN DÜNYAYA

Betimleyen: Beril Ant

 

Uzay boşluğunda, ayın üzerinden çekilmiş, yatay dikdörtgen fotoğrafta dünya görünüyor. Ay gri, beyaz parlak yüzeye sahip. Üzerinde girintiler ve çıkıntılar bulunuyor. Fotoğrafın arka planı siyah renkte, dünyanın yarısı fotoğrafta yer alıyor, diğer yarısına bir gölge düşmüş gibi siyah. Dünyanın görünen yarısında mavi, lacivert rengin üzerinde beyaz şeritler, halkalar mevcut.

Devamı için Tıklayınız

Merkür

Betimleyen: Ömer Kaynakçıoğlu

Merkür isimli gezegenin siyah beyaz bir fotoğrafı/illüstrasyonu. Arka plan tamamen siyah, ortada ise üzerinde karmakarışık desenleri ile Merkür bulunuyor. Küre şeklinde, gri tonlarında olan gezegen,  top şeklinde bir taş parçasına benzetilebilir. Açık gri tonlarda olan gezegenin üzerinde büyüklü küçüklü noktalar ve lekeler mevcut. 

Devamı için Tıklayınız

Mars Yüzeyi

Betimleyen: Beyza KURAL

Yatay dikdörtgen renkli fotoğrafta keşif aracı Perseverance’ın bir kısmı ile Mars yüzeyi yer alıyor.  Mars yüzeyi açık kahverengi yer yer karpuz büyüklüğünde beyazımsı taşların olduğu düz bir alan. Ufka doğru küçük bir tepe seçiliyor. Gökyüzü sarı, tozlu bir renkte. Bulutsuz.

Perseverenca’ın fotoğrafta görünen kısmı mekanik bir kol gibi. Fotoğrafın sol yanında aşağıdan yukarı doğru yükseliyor. Elektrik süpürgesine benzeyen beyaz borunun sağ ucunda bir daire şeklinde mekanik aletler yer alıyor. Aracın gölgesi fotoğrafın sağ altına düşmüş. Gölgede fotoğrafa yansıyan kolun benzeri bir başka kolun yükseldiği girintili bir biçim seçiliyor.

Devamı için Tıklayınız

Venüs

Betimleyen: Yeliz SAYGINAR

Güneşe benzeyen yuvarlak gezegen, sarı lavlarla kaplı, sönmeye yüz tutmuş bir ateş topuna benziyor. Saat dokuz yönünden iki yönüne doğru yoğunlaşan lavlar, farklı kollara ayrılıp yayılan bir nehir gibi görünmekte. Buradaki sarılık, diğer kısımlara oranla daha yoğun.

Venüs, kutup noktasından başlayıp, aşağıya doğru her yere yayılan çatlaklarla kaplı. Yüzeydeki kimi yerlerde, koyu siyah lekeler yer alıyor.

 

Devamı için Tıklayınız

Uzay

Betimleyen: Yeliz SAYGINAR

Derin bir karanlığın yayıldığı uzay boşluğunda, neredeyse inci bir top küpe boyutlarında milyonlarca irili ufaklı gök cismi parlıyor. Daha küçükleri de olan cisimlerin hemen hepsi beyaz ışık yayarken, bir kısmı açık sarı.

Ortadaki gezegen ve yıldızların etrafı beyaz bir sis bulutuyla kaplı gibi görünüyor. Burada yoğun olan cisimler, kenarlara gidildikçe daha seyrek bir hâl almış. Düzensiz dağılan beyaz bulutun ortası, daha gölgeli duruyor.

 

Devamı için Tıklayınız

Uranüs

Betimleyen: Yeliz SAYGINAR

Uranüs gezegeni, büyüklüğü ve şekliyle basketbol topuna benziyor.  Beyaz gezegenin yuvarlak kenarları gölgeli.  Pürüzsüz yüzeyi, saydam bir buz gibi görünmekte.

Devamı için Tıklayınız

Satürn

Betimleyen: Yeliz SAYGINAR

Elips şeklinde, üstten basık, yanlardan geniş görünen Satürn gezegeni, sola eğimli duruyor. Etrafı frizbi gibi halkalarla çevrili. Bu haliyle ortasına top konulmuş geniş kenarlı bir tabak gibi görünmekte.

Pürüzsüz gezegen, krem, sarı ve ortalarda yoğunlaşan turuncu renklerde, enine geniş şeritlerle kaplı.

Hepsi çizgili olan halkalar, gezegen gibi eğimli durduğu için sol kenar alçakken, sağ kenar yüksekte. Bu eğimden dolayı gezegenin alt kısmı daha az görünüyor. Katmanlı ve enine halkaların arasında ince boşluklar var. İçteki halka şeffaf, ortadaki daha geniş, belirgin ve beyaz renkte. Dıştaki ise kenarlara doğru grileşiyor.

Devamı için Tıklayınız

Samanyolu Galaksisi

Betimleyen: Yeliz SAYGINAR

Uzayın karanlık boşluğundaki Samanyolu Galaksisi, soldan sağa doğru dönen bir su girdabına benziyor. Galaksi, topluiğne başı, gömlek düğmesi ve nokta gibi milyarlarca farklı büyüklükteki parlak yıldızdan oluşmakta.

Yuvarlak girdaptan uzanan ince kollar, galaksiye spiral şeklini vermiş. Lunaparktaki balerin eteği gibi sola eğimli duran galaksi, yaydığı ışıkla bulutsu bir görünüme sahip. Kenarlarda mavi ve gri renk hâkimken, ortada çukur gibi olan kısmı daha yoğun ve beyaz bir renk alıyor. Sağ alt yanında bir, sol tarafında ise iki büyük yuvarlak cisim parlamakta.

Devamı için Tıklayınız

Mars

Betimleyen: Yeliz SAYGINAR

Mars, bakır renginde bir top gibi görünüyor. Yüzeyinde, sıvası dökülmüş duvar gibi çukurlar oluşmuş. Gezegenin ortasındaki çukur, diğerlerinden daha büyük durmakta. Ortadan sola doğru koni gibi genişleyen siyah bir gölge uzanıyor. Kızılımsı gezegen görselde, saat üç yönünden, dokuz yönüne doğru yer yer gölgeli.

 

Devamı için Tıklayınız

Jüpiter

Betimleyen: Yeliz SAYGINAR

Jüpiter, küre şeklinde bir mermer gibi görünüyor. Küreyi paralel bölmüş ince ve geniş şeritler toprak katmanları gibi durmakta. Yüzeydeki çizgilerde ebruli, açık mavi, beyaz, bej ve kahverengi tonlar var. Şeritlerin geçişlerinde denizköpüğü gibi dalgalar ve yüzeye yayılmış irili ufaklı yuvarlaklar dikkat çekiyor.

En üstte ve alttaki geniş alanda açık kahverengi gibi toprak tonlar, ortadaki daha dar alanda mavi renk hâkim.

 

Devamı için Tıklayınız

Dünya

Betimleyen: Yeliz SAYGINAR

Küre şeklindeki dünyanın görünen yüzünde, mavi renkteki Atlantik ve Büyük Okyanus’la, kıtaların bir kısmı yer alıyor.

Sağ alt köşedeki Güney Amerika kıtası, soldaki Büyük Okyanus ve Atlantik Okyanusu’nu birbirinden ayırmış. Kıtanın sol yanı hafif girintilerle düz inerken, ortada sağa doğru genişleyip, aşağıya doğru inceliyor. Kenarları ve alt kısmı açık kahverengi olan kıtanın ortası yeşil renkle kaplı.

Ortadaki Atlantik Okyanusu mavi rengiyle en büyük alanı kaplıyor.

Sağ üst çaprazda, Afrika kıtasının büyük bir kısmı görünmekte. Üst tarafı girintili ve geniş olan kıta, sağdan aşağıya doğru daha dar uzanıyor. Güney Amerika kıtasına doğru bakan yamaçları yeşil, geniş parçası ise kahverengi renkte. Aşağıya uzanan taraf gölgeli ve yeşil duruyor.

Sağ üst köşede Avrupa, sol üstte ise Kuzey Amerika kıtalarının bir kısmı görünmekte. Her ikisi de ağırlıklı yeşil olan kıtaların ortasında, Grönland’ın güney ucu beyaz renkte uzanıyor.

Kıtaların etrafında dağınık halde duran küçük kara parçaları var.

Devamı için Tıklayınız

Halley Kuyruklu Yıldızı

Betimleyen: Yeliz SAYGINAR

Halley kuyruklu yıldızı, lacivert uzay boşluğunda sağ alt köşeye dönük durmuş. Yıldızın ön kısmı, parlak beyaz ışıklı bir işaret parmağına benziyor. Geriye doğru yaydığı ışık hüzmeleri genişleyerek sol köşeye uzanmakta. İnce bir tül gibi duran ışık demetinin ardında ve uzay boşluğunda nokta gibi irili ufaklı beyaz yıldızlar parlıyor. Yıldızlardan kiminin ışığı daha soluk görünmekte.

Devamı için Tıklayınız
Sayfa Görüntüleme : 1772