Whistler`ın Annesi (Whistler`s Mother)

Whistler`ın Annesi (Whistler`s Mother)

Eser Sahibi: James Abbott McNeill Whistler

Akım: Gerçekçilik/ Realism

Teknik: Yağlıboya resim

Yılı: 1871

Ebadı: 1,44 m x 1,62 m

Sergilendiği Yerler: Orsay Müzesi, Fransa / Louvre Abu Dabi Müzesi, Birleşik Arap Emirlikleri

Betimleyen: Tuba KAYA

Uzun kenarları yatay konumlanan dikdörtgen tabloda siyah ve koyu gri renkleri hâkim. Tablonun merkezinde, bir odada, sol profilden sandalyede otururken resmedilmiş, tahminen 60’lı yaşlarda bir kadın görünüyor.

 Kadının siyah, yere değen uzun elbisenin altından görünen ayakları tahta bir levhanın üzerinde duruyor. İki eliyle sıkı sıkıya tuttuğu beyaz, dantelli bir mendil var. Siyah elbisesinin kol bilekleri ve yaka kısmı da benzer beyaz dantelden oluşuyor. Elbisenin üst kısmı vücuda oturan, dar ve etek kısmı oldukça bol. Kadının ortadan ayırdığı saçlarının bir kısmı görünüyor. Saçlarının kalanı üzerinde boneye benzer, beyaz bir örtü var. Örtünün uç kısmı dantel şeklinde ve sol omuzundan göğüs hizasına kadar iniyor. Kadın donuk bir yüz ifadesiyle, boynu hafif öne eğik şekilde karşıya bakıyor. Sol profilden görünen, göz altı çukurları oluşmuş kadının ağız çevresi kırışmış. Beyaz tenli resmedilmiş kadının küçük burnu ve ince dudakları var. 

Sandalyenin konumlandığı zemin ahşap görünümlü ve kahverengi resmedilmiş. Kadının oturduğu sandalyenin arka iki ayağı ve biraz sırt kısmı görünüyor. Kadının sağ tarafında koyu gri bir duvar var. Duvarın yerden yukarıya doğru yaklaşık iki karışlık alanı siyaha boyanmış. Bu koyu görüntünün zemine gölgesi vuruyor. Duvarın üzerinde ise siyah, dikdörtgen çerçeveli, beyaz zemine yerleştirilmiş bir resim var. Resim net olmamakla birlikte, koyu griler ve açık yeşiller hâkim. Bu resmin yaklaşık bir metre sağında başka bir çerçeveli resmin sadece siyah bir kenarı görünüyor.

Bütünüyle görünen çerçevenin yaklaşık bir karış solunda siyah bir perde var. Perde yere kadar değiyor. Siyah perdenin üst kısımları düz iken, aşağıya doğru mor renkli çiçek desenleri görünüyor. Çiçek desenlerinin aralarında çizgi şeklinde dallar var. Bunlar da açık gri ve beyaz olarak resmedilmiş. Perdenin bittiği yerde, zeminde koyu bir gölge oluşmuş.

Tabloda fırça izleri belirgin değil. Resmi andıran bir gerçeklik barındırıyor.

Sayfa Görüntüleme : 1117