Yeni Tiyatro Derneği Jürisi Uluslararası Emek ve Başarı Ödülleri`nin Anadolu Etabında "Cambazın Cenazesi" oyunu `Yeni Tiyatro Teşvik Ödülü`nü aldı.

CAMBAZIN CENAZESİ AFİŞ BETİMLEMESİ Dikey dikdörtgen formda hazırlanmış afişte zemin, ortadan beyaz başlayıp çevresine doğru sulu boyayla yapılmışçasına yumuşak bir doğa yeşiline geçiş yapar. Afişin ortasındaki beyaz alan üzerinde kocaman, toprağa güçlü köklerle tutunmuş kalın dalları olan gür yapraklı bir ağaç, karakalem olarak resmedilmiş. Toprak taşlarla karışık otlarla kaplı. Ağacın, size göre sağ tarafında dalına ahşaptan, dikdörtgen oturaklı kalın iplerle bir salıncak kurulmuş. Salıncak boş. Ağacın size göre sol tarafında ise bir mezar taşı dikili. Mezar taşının hemen gerisinde, biraz uzaklarda olduğunu hissettiren yeni modern bir site resmedilmiş. Ağacın gövdesinin toprakla buluştuğu yerde bir balta yer alıyor. Baltaya yakın yerde ağacın dış kabukları zarar görmüş. Afişte yazılan tüm yazılar siyah renkte. Ağacın hemen üzerinde oyunumuzun adı “Cambazın Cenazesi” yazılı. Afişin sol üst köşesinde Ankara Deneme Sahnesi’nin logosu yer alıyor. Logo soyut insan figürlerinden oluşuyor. Logonun hemen yanında “Ankara Deneme Sahnesi 1957-2022 65. Yıl” yazılı. Afişte resimlenen görselde toprağın bittiği yerde işitme ve görme engeli ikonlarının arasında “Farklılıklarımızla Beraberiz” yazılı. Hemen altında “Yazan: Firuze Engin, Yöneten: Ulaş Karadağ, Yönetmen Yardımcısı: Gülay Vural, Yusuf Adıgüzel, Erdal Duran, Erişilebilir Tiyatro Sahibi: Semra Başağaç, Sesli Betimleme Yazarı: Arzu Yolgösteren, Müzik Uygulama: Devrim Gençay, Afiş: Civan Atik, Oyuncular: Burak Tozkoparan, Çağrı Boyacı, Erdal Duran, Esra Çalışkan, Gülşen Gedik, Mehmet Kemikkıran” yazılı. Afişin sağ alt köşesinde oyunun sahnelenmesine katkıda bulunan TÖMER ve SEBEDER’in logosu yer alıyor.

Ankara Deneme Sahnesi “Cambazın Cenazesi” adlı oyunu görme engelliler için sesli betimlemeli, işitme engelliler için Türk İşaret Dili çevirisi ile hazırladı. Böylece Türkiye’de bir ilki gerçekleştirilerek “Cambazın Cenazesi” adlı oyun hem görme ve işitme engelli hem görebilen ve işitebilen bireylerle aynı salonda aynı zamanda birlikte izlendi.

Yönetmen Ulaş Karadağ ve ekibi, oyunun erişilebilir olarak hazırlanması sırasında özenle çalışarak oyuna sesli betimlemelerin yerleştirilebilmesi için yenilikler kattı. Oyunda zaman zaman oyuncular bazı replikleri işaret dilindeki çevirileriyle elleriyle konuştular.

28 Mayıs 2022 Cumartesi günü sahnelenen oyuna Ankara Üniversitesi TÖMER; ANKÜSEV sahnesinin kapılarını açtı. SEBEDER ise sesli betimleme için ses sistemini karşılayıp beraberinde üyeleriyle de seyrederek bizlere maddi ve manevi desteklerini sundu. İşaret dili tercümanı Habibe Biber gönüllü olarak sahnede oyunu Türk İşaret Dili’ne çevirdi.

 Erişilebilirlik bir ayrıcalık değil herkes için bir haktır. 

Oyunun Konusu: Bir sahil kasabasında yaşayan insanların, kurdukları küçük hayalleri ve bu hayallerin sebep olduğu çıkar hesapları… Çıkar hesaplarının, aile ilişkilerini nasıl etkilediğini, değerlerin nasıl altüst olduğunu gösteren kentsel dönüşümün komik hikâyesi. Kasabanın kentsel dönüşüme gireceği hakkında söylentiler çıkar ve bu konu, kasabalılar arasında konuşulmaya başlanır. Cambaz Rasim, bir sabah vefat eder. Ölmeden önce kasabalılara evlerini, arsalarını kentsel dönüşüm için satmamalarını tembihleyen Cambaz Rasim’in defin işlemleri sürerken kasaba halkı da bir yandan kasabanın geleceği hakkında fikirler yürütmeye başlar…

 Yazan: FİRUZE ENGİN (Yazar bu oyunla 2015’te Afife Jale Tiyatro Ödülleri’nde Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü’ nü kazandı.)

Yöneten: ULAŞ KARADAĞ

Erişilebilirlik Proje Sahibi: SEMRA BAŞAĞAÇ

Oyuncular: BURAK TOZKOPARAN, ÇAĞRI BOYACI, ERDAL DURAN, ESRA ÇALIŞKAN, GÜLŞEN GEDİK, MEHMET KEMİKKIRAN

 

Sayfa Görüntüleme : 575