Anketler

Engelliler; sinema, tiyatro, dizi film gibi görsel ve işitsel akışlardaki içeriğin tamamını engelleri nedeniyle izleyemiyor. söz konusu akışlardaki görsel veya işitsel ayrıntıları engelliler için açıklayan hizmetlere görsel ve işitsel eş erişim hizmetleri diyoruz. Bu eş erişim üç alt başlıktan oluşuyor.

  1. Seslerle desteklenmeyen görsel olayların, görme engelliler için sesli olarak açıklanması (sesli betimleme ya da audio discription)
  2. Akıştaki konuşmaların, müziklerin ve ses efektlerinin işitme engelliler için alt yazı ile anlatılması.
  3. Görsel içeriği görme yetersizlikleri nedeniyle izlemekte güçlük çeken az görenler için video görünümünü özelleştirme olanakları.

Ülkemizde bu konudaki çalışmaların başlaması 10 yıldan fazla bir geçmişe sahipse de, konunun yasal mevzuatta yer bulmasından sonra içerik üreticilerine bu konuda hizmet vermek isteyen yeni firmalar ortaya çıkmaya başlamıştır.

Bu durum, eş erişim hizmetleri alanının bir tür rekabete sahne olmasını sağlamışsa da, şimdilik bu rekabette henüz engellilerin lehine bir sonuç gözlenememektedir.

Görsem (Görme Engelliler Dayanışma Derneği) Kocaeli şubesi olarak, hem çeşitli platformlar için içerik üreten firmalara bu konuda ne yapmaları gerektiği konusunda fikir vermek, hem de eş erişim hizmeti sunan firmaların kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla, söz konusu hizmetlerden yararlanması beklenen hedef kitle olan engellilerin bu konudaki görüş ve değerhlendirmelerini toplamak için bir anket oluşturduk. Aşağıdaki bağlantıdan ulaşabileceğiniz anketi doldurarak ve bağlantıyı paylaşarak katkıda bulunmanızı bekliyoruz.

Şimdiden teşekkürler.

Anket bağlantısı:

https://forms.gle/VcrNMeiPTR1SZqBK8

Sayfa Görüntüleme : 3891