Apollo and Daphne / Apollo ve Daphne

Apollo and Daphne / Apollo ve Daphne

Heykeltraş: Gian Lorenzo Bernini

Malzeme: Mermer

Tarih: 1622–1625

Boyut: 243 cm

Sergilendiği yer: Galleria Borghese, Borghese Galerisi, Roma, İtalya

Betimleyen: Beyza KURAL

243 cm’lik mermer heykelde Apollo’nun Daphne’yi belinden yakaladığı ve Daphne’nin bir defne ağacına dönüşmeye başladığı an tasvir ediliyor. Bir kayalığı ya da ağaç tabanını andıran üçgenimsi yükselti üzerindeki iki figür de ayakta, uçarcasına duruyorlar. Genital bölgeleri dışında çıplaklar. Yüz ifadeleri belirgin.

Ön planda 20’lerinde bir kadın olan Daphne var. Vücudunun sağ yanını görüyoruz. Yüzü vücudundan biraz geride tamamen dönük. Uzun, dalgalı saçları, üç parmak kadar ince alnının altında, geniş yüzü yer alıyor. Açık mı kapalı mı olduğu pek belli olmayan aşağıya doğru yay şeklinde göz çizgileri görülüyor. Burnu ince, uzun. Küçük ağzı, yardım ister gibi açık. Alt dudağı kalın. Arkada kalan sol elinin işaret ve orta parmağı belirgin. Parmak uçlarından itibaren defne ağacının dalları ve yaprakları uzanıyor. Heykelin görünen ön kısmındaki sağ eli bir yay gibi yukarıya uzanıyor, parmak uçları elips şeklinde defne yapraklarına dönüşmüş. Uzun, dalgalı saçları da iki kolunun yanında havalanır gibi. Bedenini sağ yanından bir siluet şeklinde görüyoruz. Yuvarlak dik memesinin altındaki mide ve göbek bölgesi biraz daha dolgun. Göbeğinin üzerinde, arka kısımda, 20’lerinde bir erkek olan Apollo’nun, onu tutan elinin üç parmağı seçiliyor. Kalçası yandan, az görülüyor, düz. Sağ bacağı uzun, yerden havada, sanki göğe yükselir gibi. Ayak parmakları ağaç köküne dönüşür halde. Genital bölgesinden sol bacağının büyük kısmını kaplayan alanda ağaç gövdesi formunda parçalı bir yapı var. Sağ ayağı, yaprakları andıran köklerin içinde kaybolmuş.

Daphne’nin arkasındaki Apollo, sağ kolu ve sol bacağı geride, koşarken donmuş gibi. Pürüzsüz bir vücudu var. Erkeksi bir vurgusu yok. Sol kolu Daphne’nin belini yakalamış, sadece birkaç parmağı görünüyor. Yoğun, iki parmak genişliğindeki dalgalı saçları ortadan ikiye ayrılmış. Boynuna dek uzuyor. Uzunca yüzü Daphne’ye dönük. Gözleri açık, yay şeklinde kaşları, kirpikleri belirgin, açık, badem şeklinde gözleri var. Düz, küçük burnunun altındaki açık ağzı aşağıya dönük yay şeklinde. Alt dudağı daha kalın. Çenesi ağzına yakın. Mutlu, biraz da şaşkın bir ifadesi var; hafif açık ağzına rağmen gözlerini oldukça açmış. Sağ kulağı belirli belirsiz. Boynu bir yumru gibi şiş. Arkada kalan sol omzunun üzerindeki bir örtü sol göğsüne iniyor. Sol meme ucu belirgin. Uzun göbek deliğine inen yerde koyu bir çizgi dikkat çekiyor. Geride kalan sol kolu çok belki dört parmak kalınlığında. Avuç içi yer bakıyor. Baş, işaret ve orta parmağını yan kesitten görüyoruz. Kasıklarında çapraz şekilde dolamış gibi duran bir örtü var. Arkadaki sol bacağı adım atar gibi havada. Parmak uçları yere bakan ayağında açık renkte bilekten bağlı, ayak üstünde üç çizgiden oluşan, parmaklarını açıkta bırakan bir çeşit ayakkabı var. Sol Sol ayağı yerde. Ayakkabının bilek kısmı seçiliyor.

 

Sayfa Görüntüleme : 1008