Artemis

Artemis

Malzeme: Mermer

Sergilendiği yer: İstanbul Arkeoloji Müzesi

Tarih: M.Ö. 2. Yüzyıl

Betimleyen: Beyza KURAL

Mermerden yapılan heykel ayakta, bir kolu altındaki dikdörtgenimsi kaideden uzanan sütuna dayanmış, bu nedenle biraz eğik bir duruşu var. Sütunun ve heykelin tabanında yer alan kaide, sağ ucu üçgen olan bir yatay dikdörtgen şeklinde. Yüzü sola dönük. Sağ bacağını sol bacağının üzerinden öne atmış.

Artemis 30’larında bir kadın. Uzun oval yüzü, büyük, tabanı geniş burnu, dolgun kapalı dudakları var. Gözleri hafif aşağıya doğru çekik. Saçları dalgalı, ortadan ayrılmış, ensesindeki topuzun bir kısmı görünüyor. Saçlarının ardından görünen sağ kulak memesi büyük. Yanakları geniş, çenesi biraz önde. Boyun uzun sayılabilir, yüzü yana dönük olduğu için çenesinin altına gölge vurmuş.

Sağ kolunu dirseğinden itibaren, yere uzanan sütunun üzerine yaslamış. Kolunu yasladığı sütun bel hizasında başlıyor. Dikey dikdörtgen. En üstünde birkaç cm daha geniş dikey çizgilerle ayrılan küçük bir detayı var. Dirsekten bir karış kadar sonrası kesik. Kolunun üst kısmında iki sıra halinde, yuvarlak şekilli, iki ya da üç parmak kalınlığında bir aksesuar var. Kalınlık uzunluğu belirt

Sol kolunu dirsekten bükmüş, sol elinin tersini kalçasına yaslamış. Avuç içi dışarı bakacak şekilde duruyor. Uzun serçe parmağı, vücudundan bir parmak kadar uzakta.

Kıyafeti dizlerinin hemen üzerine dek uzuyor. İki parçalı görünen bu kıyafetin yakası “V” şeklinde. İki yandan geçmeli halde göğüs altından geçen bir kemer ile bağlanmış görünümde. Memeleri dolgun, meme başları belirgince. Omzundan göğüs altındaki kemer bölümüne inen bölümün yanlarında sarkan kumaşlar dökümlü bir hava veriyor. Sağ omzu açıkken sol omzunun üzerinde geniş, dökümlü, yuvarlak bir detay var. Elbisenin bu bölümü, kolun bir karış aşağısına dek daralarak ilerliyor.

Elbise, göğüs altındaki kemerden, kalçanın altına dek pileli. Bel hizasında bir karış kadar kalınlıkta bir başka kemer benzeri bol duran bir aksesuar var.

Elbisenin etek kısmı daha düz formda. Bacakları belirgin. Dizinin hemen üzerinde biten kıyafetin altında sağ diz kapağı kemikli, bacakları kalınca. Ayaklarında parmaklarını açık bırakan, ayak üstünde geometrik desenler olan bileğin biraz üstüne uzanan çorap ya da ayakkabı benzeri bir detay görünüyor. Sol bacağı sağ bacağının üzerinden atmış. Sağ ayağı biraz daha geride ve yan şekilde. Sol ayağı ise düz şekilde yere basıyor.

Sayfa Görüntüleme : 898