Atatürk Arboretumu

Betimleyen: Şuayip Üzülmez

Uzun dikdörtgen fotoğrafta, Atatürk Arboretumu’ndan bir kare var. Fotoğrafın merkezinde göl üzerindeki bir iskele ve iskelenin karaya bakan bölümünde bir kulübe var. Arka planda ise çeşitli ağaçların ve bitkilerin rengarenk dalları ve yaprakları bulunuyor.

Kulübenin kırmızı kiremitli bir çatısı var. Kulübenin kendisi beyaz, fakat tahtadan pencere çerçeveleri, kapısı ve kiremitleri tutan çatısı koyu sarı renkte. Kulübenin hiç camı olmamasına rağmen beyaz duvarlarında ön cephede, kapının iki yanında birer kare çerçeve, yan cephesinde ise iki karenin birleşimi bir dikdörtgen çerçeve bulunuyor. Kulübenin önündeki koyu kahverengi renklerin hâkim olduğu iskele, sol yandan fotoğraflanmış. İskeleyi çevreleyen sütunlar birbirine iple bağlanmış, ipler aşağı doğru sarkıp yarım çember oluşturmuşlar.

Kulübenin hemen yanında ince uzun gövdesi ve aşağı uzanan dallarıyla salkım söğüt ağacı var, ağaç canlı yeşil yapraklara sahip. Kalan ağaçların gövdeleri ise renkli yapraklar ve gölgeler arasında kaybolmuş. Evin sağında, soldan sağa turuncu, yeşil, tekrar turuncu tonlu parlak yapraklar var, yaprakların altında gövdelerin olduğu kısım ise koyu bir gölgede kalmış. Evin solunda ise oldukça büyük bir ağacın parlak, canlı yaprakları kareye girmiş. Dalları göle doğru uzanan ağacın yapraklarında turuncu-kızıl renkler hakimken altlara doğru sarının tonları mevcut.

Kulübenin önündeki göl oldukça berrak, çevresindeki bütün manzarayı ayna gibi yansıtmakta. Gölün üstünde aynı zamanda ağaçlardan düşmüş soluk kahverengi çok sayıda yaprak yüzüyor.

Sayfa Görüntüleme : 516