Atlas Güvesi

Betimleyen: Suayip Üzülmez

Dikdörtgen şeklindeki fotoğrafta bir atlas güvesi var. Atlas güvesi kahverengi kısa bir dalın ucuna konmuş, arka planda ise bir koyu yeşil bir bambu çubuğu ve dalları var. Güvenin gövdesi fotoğrafın merkezinde duruyor. Şekli arıya benzeyen gövde koyu turuncu bir renge sahip. Güvenin boynundan başlayıp kuyruğuna kadar giden yatay ince beyaz çizgiler var, çizgiler başlangıç ve bitiş yerlerinde daha kalın. Güvenin kafasının hemen üstünde, gövdesinin altındaki dalla kamufle olmuş koyu kahverengi eklemleri var.

Güvenin parlak ve simetrik kanatları boylu boyuna açılmış, fotoğrafın büyük bir kısmını kaplıyor. Güvenin kanadı iki bölümden oluşuyor ve kanatlar güvenin kafa hizasından başlayarak iki yana genişleyerek uzanıyor.  Üstte kalan ilk kısım koyu turuncu, dar açılı bir üçgen şeklinde. Bu kısımda üçgenin tepesinde, güvenin kafa hizasında, siyah ve beyaz kalın çizgilerle renk geçişlerinin olduğu üçgene yakın bir desen bulunuyor, devamında ise yaklaşık olarak eşit aralıklarla ayrılmış iki damla şeklinde desen var, damlaların içi beyaz ve etrafı kalın siyah bir çerçeveye sahip. Altta kalan kanadın yapısı da üsttekiyle benzer, damla deseninin yarısı üstteki kanadın altında kalıyor.

Üst kanadın dışa bakan geniş kenarlarında, dışarıdan içe doğru sarıdan koyu turuncuya geçişli bombeli bir desen var. Bu kısım şekil olarak bir çekice benziyor. Çekicin başı ise bir kuşun gagasını andıracak şekilde ucu aşağıya doğru çıkıntı yapacak şekilde geliyor ve koyu turuncudan sarıya renk geçişi yapmış. Çıkıntının devamında kanadın kenarında dalga şeklinde yukarıdan aşağı uzanan bir çizgi mevcut.

Atlas güvesinin alt kanadının dışa bakan kenarında ise iki yanında ince siyah çizgileri olan dalga şeklinde, sarı bir bordür bulunuyor. Bordürün kıvrım noktalarından içe doğru sivrilerek uzayan siyahtan sarıya geçişli desenler mevcut. 

Sayfa Görüntüleme : 362