Ekim

Ekim

Ressam: Jules Bastien Lepage

Tuval üzerine yağlı boya

Yılı: 1878

Ebatları: 180.7 x 196.0 cm

Sergilendiği Yer: National Gallery of Victoria, Melbourne, Avustralya

Betimleyen: Serra ULUSOY (Boğaziçi Üniversitesi, ED200 Dersi Öğrencisi)           

Kare olan bu resimde bir tarlada çalışan kadınlar yer alıyor.

Resimde zeminde kahverengi toprağın üzerinde birçok patatesin durduğu açık alanda, arka planda yeşil bölgelerin olduğu, gökyüzünde bulutların, arka planda belli belirsiz birkaç insanın görüldüğü bir mekan var.

Resmin neredeyse tam ortasında gri renkte bir çuvala, elinde tuttuğu bordo renkteki geniş sepetin içinde bulunan sarı patatesleri boşaltmakta olan  ve öne doğru dizlerini bükerek eğilmiş bir kadın var. Kadının yalnızca yüzünün sol tarafı gözüküyor. Kadının koyu kahve saçları var ve arkasından toplanmış görülüyor. Kadının görülen yanağı kıpkırmızı. Gözleri aşağı doğru çuvala ve koyduğu patateslere dönük. Kadın beyaz uzun kollu bir kıyafetin üzerine kısa kollu koyu kahve bir üst giymiş. Belinde arkadan bağladığı ve dizlerine kadar uzanan beyaz bir önlük, altında gri çizgili bol bir etek var. Kadın sol eliyle hem çuvalı hem de sepeti tutuyor ve patatesleri çuvala boşaltıyor.

Kadının hemen sağ arkasında çalışan ve yere çömelip oturmuş yerdeki patatesleri sepetine dolduran başka bir kadın var. Kadının saçları kahverengi ve yüzünde bir gülümseme var. Sağ eli ile yerdeki patatesleri topluyor ve sol elin ile sepetinin tutma yerinden tutuyor. Kadın mavi bir etek ve üzerine çizgili gri bir gömlek giymiş.

Resmin sol tarafında çimenlik yeşil bir alan var ve alanın arkasında belli belirsiz ağaçlar  ve insanlar gözüküyor. Gri ve beyaz bulutlar gökyüzünde yer alıyor.

 

 

Sayfa Görüntüleme : 915