Fener Balığı

Betimleyen: Şuayip Üzülmez

Dikdörtgen şeklindeki fotoğraftın merkezinde bir fener balığı var, arka plan ise tamamen siyah. Fener balığı sol tarafa doğru bakıyor. Enlemesine göre kısa, boylamasına göre ise nispeten uzun olan balık, yan yatırılmış bir damla şekline benziyor. Turuncu renklerin hâkim olduğu fotoğrafta balığın çenesine doğru beyaz ve açık turuncu geçişler var, kafasına ve ağzına yakın kısımlarda ise daha koyu turuncu tonlar hâkim. Balığın kafasının üstünde, gövdesinin merkez hizasından ince bir ipi andıran diken önce balığın kuyruğuna doğru sağa uzanıyorken yukarı kıvrılarak aralık olan büyük ağzına doğru dönüş yapmış. Dikenin ucu beyaz renkte.

Balık ağzını ters büyük L harfi şeklinde açmış, boğazı oval bir şekilde öne çıkmış. Balığın gövdesindeki derisi kırışık şekilde üst üste binmiş, bu durum ağız çevresinde daha da belirgin. Ağzının üst hizasında bir iki parmak uzaklıkta, beyaz elips şeklinde gözü var. Gözünün sağ üst kısmında, kafasının üstünde de gözüyle aynı boyutlarda bir boynuzu andıran beyaz üçgen şeklinde bir dikeni daha var. Bu diken diğerine göre çok kısa.

Balığın solungacı ise gövdesinin merkezinde kuyruğuna daha yakın bir yerde bulunuyor. Aşağı bakan bir yelpazeyi andıran solungacın hemen üstünde, fasulye şeklinde turuncu bir çıkıntı var, bu çıkıntının üzerinde gövdenin solundan gelen damar şeklinde çizgiler bulunuyor.

Balığın kuyruğu beyaz renkte ve hafif geçirgen bir yelpazeye benziyor. Yelpazenin iç kısımları ise daha geçirgen bir dokuda. Kuyruğun üstünde ve altında da kuyrukla aynı şekilde olan küçük kuyrukçular bulunmakta.

Sayfa Görüntüleme : 486