Hababam Sınıfı

Hababam Sınıfı

Betimleyen: Burcu Melis POLAT

Dikey dikdörtgen şeklindeki renkli afişte, sadece öndeki tahta sıranın göründüğü bir sınıf var. Sınıfın arkasında, yan yana konumlandırılmış iki pencere; krem rengi fon perdelerinin iki yana çekilmesiyle aralık bırakılmış. Ağaç yapraklarını gösteren bu iki pencere camından giren soluk ışık, sınıfı aydınlatıyor. 22 erkek öğrenci ve hocaları Kel Mahmut (Münir Özkul), kareye sığacak şekilde sınıfta toplanmış. Öğrencilerin çoğu poz veriyormuş gibi gülümsüyor. Arkadan öne doğru bazı öğrencilerin isimleri şöyle: Bozum Cahit (Cengiz Nesir), Tulum Hayri (Cem Gürdap), Hayta İsmail (Ahmet Arıman), Kikirik (Gazanfer Şener), Kıllı Sami (Bülent Haksever), Domdom Ali (Feridun Şavlı), Kalem Şakir (Bülent iğdiroğlu), İnek Şaban (Kemal Sunal), Damat Ferit (Tarık Akan), Güdük Necmi (Halit Akçatepe). En ön sırada, sağda Güdük Necmi; solda Damat Ferit oturmuş. İkinci sıradaki İnek Şaban, ikisinin omuzlarının arasından görülüyor. Öğrencilerin bazıları tam önlerine bakarken bazıları da Güdük Necmi’ye bakmış. Sağda, ayakta duran Kel Mahmut; Güdük Necmi‘nin sol kulağını çekiyor. Kaşlarını acıyla çatmış Güdük Necmi ve sinirli bakışlar atan Kel Mahmut haricinde, sınıftaki herkes mutlu.

Kaşları çatık Güdük Necmi; acı çeker gibi bir ifadeyle kafasını hafifçe sol arkaya yatırmış, ağzı açık karşıya bakıyor. Uzun siyah saçları biraz dağınık ve ortası kalkık ince uzun kaşları var. Sol eliyle sıranın önünden tutmuş; tahta sıranın üzerindeki sağ elinin altında ise bir defter ve kalem var. Üzerindeki kahverengi kazağın içine siyah boğazlı giymiş. Kel Mahmut ise ipleri sallanan kalın camlı gözlüğünün ardından dik dik Güdük Necmi ‘ye bakıyor. Dişlerini birbirine bastırmış Kel Mahmut; gri takım elbisesi içinde, çok sinirli görünüyor. Güdük Necmi’nin sağ yanında oturan Damat Ferit’in üzerinde kırmızı, boğazlı bir kazak var. Vücudunu soluna doğru döndürmüş, kocaman sırıtarak Kel Mahmut’a bakıyor. Uzun siyah saçları, düzgün bir burnu ve bembeyaz dişleri var. İkinci sırada oturan, sadece kafası ve çizgili boğazlı kazağının bir kısmı gözüken İnek Şaban’ın siyah saçlarının önü hafif kıvırcık. Düşük kaşlarının altındaki baygın gözleriyle, otuz iki diş gülümseyerek Güdük Necmi’ye arkadan bakıyor. Güdük Necmi’nin kafasının kapattığı 3. Sırada oturan Domdom Ali’nin sadece burnundan yukarısı görünüyor. Toplu bir yüzü olan Tulum Hayri ile, Küçük yüzlü Bozum Cahit en arkada, tam önlerine bakarak sırıtıyorlar. Hayta İsmail, birkaç düğmesi iliklenmemiş yakası gözüken mavi gömleğiyle sol köşede poz vermiş.  

Afişin sol üstünde, iki satır halinde: “YÖNETMEN ERTEM DİNLEMEZ” yazıyor. Beyaz renkteki unvan üstte, daha büyük puntolu ve kırmızı renkteki isim ise hemen alta konumlanmış. Afişin sağ üstünde ise siyah renkli “ESER: RIFAT ILGAZ” ismi verilmiş. Alttaki ismin puntosu, unvanınkinden daha büyük.

En öndeki tahta sıranın biraz altına denk gelecek şekilde büyük puntolu, kırmızı ve büyük harflerle “HABABAM SINIFI” yazıyor. Hemen altında ise sarı renkli, büyük harflerle daha küçük puntolu şu isimler verilmiş: “MÜNİR ÖZKUL, TARIK AKAN, KEMAL SUNAL, HALİT AKÇATEPE, ADİLE NAŞİT”. İlk üç isim eşit aralıklarla üste, son iki isim ise bir alt satırda ortalı olarak yerleştirilmiş.

Afişin tam ortasında, silik bir şekilde dört farklı renkte film şeridi sembolü yan yana konulmuş; hemen altında silik ve gri harflerle “SİNEMATEK” yazıyor. Sembol ve yazı, poz vermekte olan tam ortadaki bir öğrencinin suratına denk gelmiş.

HABABAM SINIFI başlığının üstünde solda; beyaz bir kare var.  Karenin içinde iki satır halinde ve birbirine bitişik şekilde “ARZU FİLM” yazıyor.  

Afişin sol alt köşesine: “SENARYO: UMUR BUGAR”, sağ alt köşesine ise: “FOTO DİREKTÖRÜ: HÜSEYİN ÖZŞAHİN” yazılmış. İsimler unvanlardan daha büyük puntolu. Bu beyaz renkli yazıların tam ortasında, mavi tonda “RENKLİ” kelimesi var.

Sayfa Görüntüleme : 993